Divadelníci z Kysáča si v Starej Pazove získali priazeň divákov

V rámci trojdňových osláv v Starej Pazove, keď sa pripomína 140 rokov od narodenia Vladimíra Hurbana Vladimírova

Foto: Králik

V rámci trojdňových osláv v Starej Pazove, keď sa pripomína 140 rokov od narodenia Vladimíra Hurbana Vladimírova, kňaza a významného slovenského dramatika, v piatok (27.09.) na programe bolo hosťujúce divadelné predstavenie. V tamojšej divadelnej sále zahrané bolo predstavenie práve VHV Záveje v podaní hercov Ochotníckeho divadla Kysáč a Kultúrneho centra Kysáč v réžii Svetlany Gaškovej, uvádza Hlas ľudu.


Po predstavení, ktoré oduševnilo staropazovské obecenstvo a súbor odmenilo búrlivým potleskom, sme sa režisérku Gaškovú, ktorá aj v Závejoch tentoraz hrala, opýtali, ako pred začiatkom predstavenia v zákulisí prežívala, že z malej scény organizátori tesne pred začiatkom urobili veľkú scénu, teda stoličky dali z javiska preč pre početné obecenstvo, ktoré si divadlo potom pozeralo z hľadiska.

„To bolo trochu neočakávané, obávala som sa, ako to dopadne, najviac preto, lebo sme boli úplne, úplne v hĺbke javiska, ale dúfam, že to zapôsobilo na divákov, hoci sme hrali už aj na veľkej scéne a nejak sme si tu v Starej Pazove chceli vyskúšať malú scénu, no nič to, že sa to nepodarilo a hádam bude na to ešte príležitosť. Potešilo nás, že si toľko divákov prišlo pozrieť divadelné predstavenie.“

Toto bolo vaše diplomové predstavenie v Banskej Bystrici na Akadémii umení a prečo ste si zvolili práve VHV, či možno aj preto, že ste chceli na Slovensku prezentovať tohto známeho vojvodinského autora?

„Tak čo sa týka VHV, on je na Slovensku celkom hrávaný autor. Veď aj v Komornom divadle v Martine práve Záveje boli inscenované, tiež sa Zem veľa inscenuje. Zvolila som si ho na návrh môjho školiteľa Michala Babiaka, keďže vedel, že som v Kysáči inscenovala s ochotníkmi Zámku škripí, tak proste chcel, aby som sa vyskúšala aj na tejto predlohe, lebo Zámka škripí je taká expresionistická dráma a Záveje sú symbolistická dráma. To diplomové predstavenie sa od týchto Závejov veľmi líši, absolútne sa nedá ani porovnať aj herecky, aj technicky, a ani s ideou, čo sme chceli dosiahnuť. Pre mňa je VHV veľmi špecifický a mám nejako taký pocit, že ho viem čítať. Hlavne písal drámy, ktoré sú nám tu blízke. Keď si zaberiete drámu VHV, viete, že to osloví ľudí. Veď písal o ľuďoch, ktorí žili tu, teda o nás Slovákoch na Dolnej zemi. To, čo sa udialo v Závejoch, sa mohlo udiať v hociktorej dedine a oslovila ma aj samotná téma tohto predstavenia, keďže je veľmi dôležité rozprávať, ako to ženy mali voľakedy a ako to majú dnes, možno aj nastoliť otázku, či sme sa niekam posunuli od tej minulosti alebo máme aj dnes také situácie, ktoré sa odohrávajú za zavretými dverami a o ktorých absolútne nikto ani netuší, že sa dejú“.

Kysáčsky súbor s predstavením Záveje oslovil a dojal obecenstvo. Ako povedala Gašková, herci sa snažili, aby diváci pocítili úprimnú emóciu z výkonov hercov a z hudby. Cieľom bolo, aby celé predstavenie zapôsobilo na diváka, čo sa aj podarilo.

Ináč toto predstavenie bolo vyhlásené za najlepšie v Srbsku a bolo medzi najúspešnejšími na Festivale festivalov v Trebinji.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde