Ôsme stretnutie evanjelických spevokolov v Petrovci

Konalo sa v sobotu 28. septembra v petrovskom kostole

Foto: hl.rs

BÁČSKY PETROVEC – Stretnutie spevokolov Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku sa konalo v Báčskom Petrovci v sobotu 28. septembra v petrovskom kostole. Na tomto sústredení odzneli prednesy 20 spevokolov z 18 našich cirkevných zborov, uvádza Hlas ľudu.


Prvé stretnutie spevokolov sa konalo roku 1976 v Kovačici, druhé bolo roku 1981 v Petrovci, po čom roku 1982 založili aj miestny spevokol, tretie bolo roku 1991 v Starej Pazove, štvrté bolo roku 1998 v Padine, piate roku 2002 v Kovačici, šieste 2007 v Pivnici, siedme 2013 v Báčskom Petrovci, ako aj tohtoročné ôsme stretnutie v poradí.

O týchto základných údajoch sa v mene domáceho zboru vyjadril zborový farár Ján Vida.

„Nábožný spev pre veriaceho človeka je modlitba vyjadrená piesňou a hudbou. Sakrálna, alebo posvätná hudba je Bohu zasvätená, vytvorená pre oslavu Božieho diela. Veď spev v prvokresťanských obciach bol výrazom radosti z vykúpenia. Aj v našom národe má nábožný spev svoje popredné miesto. Pieseň – to duchovné posilnenie, nielen v radosti, ale aj neľahkých chvíľach života. Naši predkovia práve pri nábožnom speve hľadali upokojenie úzkosti srdca a žalosti,“ povedal.

Na úvod všetkých účinkujúcich, hostí a prítomných privítal dozorca domáceho cirkevného zboru Ondrej Bovdiš.

Pri tejto príležitosti boli aj služby Božie a zvesťou slova Božieho slúžil biskup Jaroslav Javorník. V Petrovci bolo prítomných i 10 zborových farárov, z ktorých prisluhovali aj Jasmina Kotasová-Medveďová, farárka v Silbaši, Dušan Hučka, farár v Aradáči, Vladimír Lovás, farár v Kysáči, Jaroslav Kopčok, senior báčsky a farár v Hložanoch. Na tomto stretnutí seniorálnym kantorom bol Juraj Súdi.

V programe vystúpili tieto spevokoly: Báčsky Petrovec (vedúca zboru Slovenka Benková, dirigovala Miloslava Petrášová), Aradáč (vedúca zboru Anna Ľavrošková), Boľovce (vedúca Ivana Šijivićová), Hložany (vedúci Rastislav Dudáš, dirigovala Miloslava Petrášová), Kulpín (vedúca Miloslava Petrášová), Biele Blato (vedúci Igor Kuraj), Erdevík a Ľuba (vedúca Lyduška Kolárová), Kysáč (vedúca Ľudmila Berediová-Stupavská), Laliť (vedúca Zuzana Poničanová), Jánošík (vedúca Ľuboslava Tomečeková), Slankamenské Vinohrady (vedúca Anna Dingová), Pivnica (vedúca Anna Stojnevová), Selenča (vedúci Juraj Súdi), Kovačica (vedúca Alžbeta Hriešiková), Stará Pazova (vedúca Anna Đurđevićová), Silbaš (vedúci Tomislav Tamaši), Kovačica 2 (vedúci Ján Dišpiter), Šíd (vedúca Nataša Kolárová), Boľovce 2 (vedúca Ivana Šljivićová) a Vojlovica (vedúca Marijana Gavranovićová).

Stretnutie ukončili spoločne zaspievanou hymnickou piesňou evanjelikov Hrad prepevný…

Domáci sa všetkým účinkujúcim zborom zavďačili spomienkovými diplomami.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde