Od októbra by ste si mali dopĺňať tento vitamín

V súčasnosti je známe, že nedostatok vitamínov je predstupňom vzniku mnohých ochorení

Nedostatok vitamínu D sa dá kompenzovať stravou alebo výživovými doplnkami. Veľa ľudí sa zhoduje na tom, že vitamín D môže zohrávať úlohu pri posilňovaní imunitného systému, ako aj pri prevencii autoimunitných ochorení a gynekologických ochorení.


Denne by ste mali prijať aspoň 2 000 IU vitamínu D v strave. Ak nechcete užívať denné tabletky. V každom prípade sa oplatí zaznamenávať si sledovanie príjmu vitamínu D.

Prečo by som mal užívať vitamín D?

V súčasnosti je známe, že nedostatok vitamínu D je predstupňom vzniku mnohých ochorení. S nedostatkom vitamínu D sú spojené kardiovaskulárne ochorenia, rakovina, cukrovka, autoimunitné ochorenia, metabolický syndróm a mnohé infekčné ochorenia.

Nedostatočný príjem vitamínu D prostredníctvom stravy

Opaľujete sa na slnku? Je dobré vedieť, že skôr ako sa spálite, vaše telo už vyprodukovalo približne 15 000 až 20 000 IU vitamínu D. Treba poznamenať, že pravidelné používanie solária (či už v zime alebo v lete) nie je vhodné na doplnenie vitamínu D a neodporúča sa na prevenciu jeho nedostatku.

Od októbra do marca sú však u nás dávky ultrafialového žiarenia B (UVB) také nízke, že sa v koži nevytvorí dostatok vitamínu D, čo znamená, že počas jesenných/zimných mesiacov sa zo slnečného žiarenia v tele nevytvorí dostatok vitamínu D.

Je potrebné vyvrátiť mylnú predstavu, že strava môže nahradiť nedostatok vitamínu D v zime. Hlavnými zdrojmi vitamínu D v strave sú morské plody, pečeň a vajcia.

Porovnanie

Zatiaľ čo 100 gramov divokého lososa, ktorý je najbohatším zdrojom vitamínu D, obsahuje 600 – 1 000 IU vitamínu D, 100 gramov lososa z farmového chovu obsahuje len 100-250 IU vitamínu D a 100 gramov konzervovaného lososa obsahuje len 300-600 IU vitamínu D.

Jeden vaječný žĺtok poskytuje 20 IU vitamínu D a veľký pohár mlieka (226 g) poskytuje len 100 IU vitamínu D.

Užívanie vitamínu D

Suplementácia vitamínom D u detí do dvoch rokov sa odporúča v premiere na 500 IU vitamínu D denne.

Dospelí by si mali sami zabezpečiť pravidelný príjem vitamínu D. Ale koľko? Odpoveďou je aspoň 2 000 IU denne od októbra do marca.

Od jesene do jari by mali všetci dospelí dostávať 2 000 – 4 000 IU vitamínu D denne.

U zdravých dospelých sa vitamín D odporúča podávať od októbra do marca. Pre nich sa odporúča denná dávka 2 000 IU vitamínu D.

Osoby s rizikom nedostatku vitamínu D (pozri zoznam nižšie) môžu potrebovať celoročnú a nepretržitú suplementáciu vitamínom D. Kľúčová je konzultácia s vaším lekárom o suplementácii vitamínom D.

Osoby ohrozené nedostatkom vitamínu D:

  • novorodenci
  • starší ľudia
  • osoby s nadváhou, obezitou
  • ľudia, ktorí sa nemôžu vystavovať priame slnečnému žiareniu z dôvodu svojho životného štýlu alebo choroby
  • tehotné ženy a dojčiace matky
  • pacienti s vysokým krvným tlakom
  • ľudia užívajúci určité lieky

Mali by ste si vybrať rastlinný alebo živočíšny vitamín D?

Odporúča sa suplementácia vitamínom D3. Treba spomenúť, že vitamín D2 rastlinného pôvodu, ktorý sa vytvára v hubách a rastlinách, tiež ponúka možnosť suplementácie, ale suplementácia vitamínom D2 je menej účinná a má viac vedľajších účinkov ako suplementácia vitamínom D3.

Informácie uvedené v tomto článku slúžia iba na informačné účely a nemôžu nahradiť odbornú konzultáciu s lekárom. Ak máte akékoľvek zdravotné ťažkosti alebo otázky týkajúce sa vášho zdravia, odporúčame sa poradiť s kvalifikovaným zdravotníckym odborníkom.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde