Svetski dan mentalnog zdravlja

Obeležava se svake godine 10. oktobra sa ciljem podizanja svesti o različitim aspektima mentalnog zdravlja širom sveta

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se svake godine 10. oktobra sa ciljem podizanja svesti o različitim aspektima mentalnog zdravlja širom sveta i mobilisanjem opštih napora u podršci mentalnom zdravlju a ove godine biće obeležen pod sloganom „Mentalno zdravlje i posao“.

„Ovog Svetskog dana mentalnog zdravlja, Svetska zdravstvena organizacija se ujedinjuje sa partnerima kako bi istakla vitalnu vezu između mentalnog zdravlja i posla“, istakli su u SZO.

Bezbedno, zdravo radno okruženje može delovati kao zaštitni faktor za mentalno zdravlje.

„Nezdravi uslovi, uključujući stigmu, diskriminaciju i izloženost rizicima kao što su uznemiravanje i drugi loši uslovi rada, mogu predstavljati značajne rizike, utičući na mentalno zdravlje, ukupan kvalitet života i posledično na učešće ili produktivnost na poslu“, ocenjuje SZO povodom 10. oktobra akcentujući da se populaciji u kojoj je 60 odsto zaposlenih moraju osigurati takvi uslovi rada da sprečavaju rizike po mentalno zdravlje, da ih štite i podržavaju.

Naglašavaju da je od suštinskog značaja da vlade, poslodavci, organizacije koje predstavljaju radnike i poslodavce i ostale odgovorne za zdravlje i bezbednost radnika rade zajedno na poboljšanju mentalnog zdravlja na radu.

„Ulažući napore i resurse u pristupe zasnovane na dokazima i intervencije na poslu, možemo osigurati da svako ima priliku da napreduje na poslu i u životu“, navodi SZO.

Nadležni podsećaju da svaka osoba na svetu ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja.

„Ovo uključuje pravo na zaštitu od faktora rizika po mentalno zdravlje, pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu negu, kao i pravo na slobodu, nezavisnost i uključivanje u zajednicu“, naveli su ranije iz Gradskog zavoda za javno zdravlje uz podsećanje da je dobro mentalno zdravlje sastavni deo našeg ukupnog blagostanja.

Naglasili su da svako ima pravo na pristup kvalitetnoj zaštiti mentalnog zdravlja.

Narušeno stanje mentalnog zdravlja nikada ne bi trebalo da bude razlog za lišavanje ljudskih prava. Međutim, širom sveta, ljudi sa mentalnim zdravstvenim problemima su i dalje često izloženi kršenju osnovnih ljudskih prava – mnogi su isključeni iz života u zajednici i diskriminisani, dok veliki broj nema pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti koja im je neophodna.

Danas će u prostorijama Centra za mlade Instituta za mentalno zdravlje, biti održano interaktivno predavanje „Sve što ste ikada hteli da pitate psihijatra“, dok će pokret za mentalno zdravlje organizovati prodajni izložbu umetničkih radova psihijatrijskih usluga „Pokreni razgovor, promeni perspektivu“.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde