Životni san – učešće na Olimpijskim igrama

Reprezentativac Srbije u gađanju glinenih golubova - Zoroslav Brtka

Još kao dete, dvadesetdvogodišnji Zoroslav – Zoro Brtka iz Bačkog Petrovca je poželeo da gađa glinene golubove. Strast i ljubav za bavljenje ovim sportom nasledio je od dede Jana i oca Zoroslava. Naime, njegovi, preci – deda Jan i otac Zoroslav su se takođe bavili ovim sportom. Još kao dete, odlazio je Zoro sa njima na strelište i sanjao o tome kako će kada poraste osvajati nagrade i priznanja, kod nas i u svetu. Već kada je ispalio prve metke, bilo je jasno, da će se to i dogoditi.

„Na Olimpijskom strelištu u Bačkom Petrovcu, ispalio sam svoje prve metke. Prvi rezultati u gađanju glinenih golubova su pokazali da imam afinitet za ovaj sport, što će kasnije kroz brojna takmičenja na kojima sam učestvovao, biti i potvrđeno. Naime, bio sam tri puta prvak Vojvodine u gađanju glinenih golubova i isto toliko puta šampion Srbije za takmičare do dvadeset jedne godine. Pre dve godine u Osijeku je održano Svetsko prvenstvo na kome sam bio jedan od učesnika. Nedostajala su mi tada samo četiri pogotka da se nađem u finalu. Dva puta sam bio učesnik Evropskog šampionata. Jedno je održano u Hrvatskoj, drugo u Italiji. Jedan od mojih značajnijih rezultata svakako je prvo osvojeno mesto na prošle godine održanom Međunarodnom prvenstvu Severne Makedonije. Moj za sada neostvareni san je da učestvujem na Olimpijskim igrama. Verujem da će mi se taj san jednog dana ostvariti – kaže Zoro Brtka.

Sate i sate, dane i dane proveo je Zoro na strelištima u Bačkom Petrovcu i Silbašu, gde kako reče, takođe ima odlične uslove za trening. Na godišnjem nivou ispali preko osam hiljada metaka. Koristi pušku marke Perazzi MX – 2000. Ovu pušku iskljušivo koristi na treningu i takmičenjima, a svaki trening ga, kako nam je rekao, košta 100 evra. Veliku podršku u sportu kojim se bavi, Zoro ima od roditelja, majke Jaroslave i oca Zoroslava. Međutim, pored njih dvoje kolosalnu podršku mu pruža i prijatelj Vanja.

„Ne krijem da mi je velika želja da učestvujem na Olimpijskim igrama i voleo bih da budem jedan od učesnika već na narednoj najvećoj svetskoj smotri sporta, koja će za četiri godine biti održana u Los Anđelesu. Dakle, voleo bih da ostvarim kvotu već za naredne Olimpijske igre. U gađanju glinenih golubova na Olimpijadi učestvuju juniori i seniori u obe konkurencije – muškarci i žene. U sezoni kada se održavaju takmičenja, dakle, od maja do oktobra, treniram svakodnevno, a kada sezona prođe, ređe, uglavnom tokom januara i februara, dva – tri puta nedeljno. Treninzi traju dva do tri sata. Nagrade koje strelci u gađanju glinenih golubova kod nas osvajaju su pehari i medalje. U inostransvu uz pehare i medalje, najuspešniji dobijaju i novčane nagrade. Trenutno su u gađanju glinenih golubova Italijani bez premca, a po rezultatima se ističu i Hrvati, pa i Slovenci – naglašava Zoro.

Sa junakom ove priče, kao trener od prvog dana, radi Novosađanin Dejan Mihajlović. Trener je u ovom, kao uostalom i u drugim sportovima veoma bitan, te je uspeh koji ostvari strelac, na neki način, njihov zajednički uspeh. Iz tog razloga Zoro, posebno ističe ulogu i značaj za sve što je do sada ostvario, svog trenera Dejana Mihajlovića. Tokom treninga i takmičenja, strelci u gađanju glinenih golubova, koriste prsluk, kapu i slušalice.

Od Zoroslava smo se rastali sa željom, da mu se ostvare snovi i da bude učesnik naredne Olipijade. Svestan je on, da do tog cilja nije ni malo lako stići, i da uz talenat koji očigledno poseduje, treba mnogo, mnogo trenirati. Obzirom da se radi o veoma mladom takmičaru, verujemo da će se on jednog dana naći na najvećoj sportskoj smotri na planeti, koja je san mnogih sportista širom sveta.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde