Zástupkyne Múzea vojvodinských Slovákov na stretnutí menšinových ústavov

Anna Speváková a Anna Séčová Pintírová reprezentovali Báčsky Petrovec na Okrúhlom stole menšinových ústavov

Foto: UPKVS

V piatok 11. októbra sa v subotickej Obecnej knižnici uskutočnilo stretnutie menšinových ústavov, ktoré zorganizoval Ústav pre kultúru vojvodinských Chorvátov. Hlavnou témou tohto okrúhleho stola bolo zachovávanie nehmotného kultúrneho dedičstva menšín v Srbsku.


Diskusia sa niesla v znamení prezentácií odborníkov, predstaviteľov ústavov a ich spolupracovníkov, ktorí priblížili svoje skúsenosti a výskumy týkajúce sa tejto problematiky.

Za Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov sa na podujatí zúčastnila Anna Speváková, riaditeľka ústavu, a Anna Séčová Pintírová, riaditeľka Múzea vojvodinských Slovákov, ktorá predstavila príspevok zameraný na výskumy múzea. Tie sa venujú identifikácii a ochrane prvkov nehmotného dedičstva Slovákov vo Vojvodine, čím prispeli k širšej diskusii o tejto téme.

Zachovávanie kultúrneho dedičstva menšín je dnes mimoriadne aktuálnou a citlivou otázkou, s ktorou sa spája množstvo výziev a problémov. Účastníci podujatia, medzi nimi aj zástupkyne Bačkého Petrovca, zdôraznili potrebu pokračovať v podobných aktivitách s cieľom zlepšiť ochranu a prezentáciu kultúrneho dedičstva menšín. Okrúhly stôl v Subotici bol v tomto smere dôležitým prvým krokom a naznačil ďalšie smery výskumu a spolupráce medzi menšinovými ústavmi v Srbsku.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde