OŠ „Ljudovit Štur” iz Kisača deo međunarodnog Erasmus+ programa

Ovaj međunarodni projekat ima za cilj da unapredi veštine nastavnika u oblasti klimatskog obrazovanja, kako bi se kod učenika podstakla ekološka svest

KISAČ – Od decembra 2023. godine, Osnovna škola „Ljudovit Štur” iz Kisača, po prvi put učestvuje kao partner, u međunarodnom projektu ASSET, u okviru Erasmus+ programa.


Projekat ASSET (Assistance for Skilled Environmental Teaching), usmerava se na unapređenje klimatskog obrazovanja i ekološke svesti među mladima. Ima za cilj da unapredi veštine nastavnika u oblasti klimatskog obrazovanja, kako bi se kod učenika podstakla ekološka svest i razvile osnovne kompetencije za rešavanje ekoloških izazova.

Projekat traje 20 meseci, od 1. decembra 2023. do 30. jula 2025. godine, i obuhvata predstavnike iz sedam zemalja, među kojima su tri osnovne škole i četiri ekspertske organizacije.

Osim OŠ „Ljudovit Štur” iz Kisača, u projektu učestvuju i škole iz Turske i Hrvatske, kao i ekspertske organizacije iz Španije, Mađarske, Belgije i Rumunije. Prvi sastanak projektnih partnera održan je u martu 2024. godine u Alikanteu, u Španiji, gde su dogovoreni svi detalji i aktivnosti koje će biti sprovedene u toku projekta. U ovom značajnom projektu, OŠ „Ljudovit Štur” je zadužena za jednu od ključnih tema – zagađenje vazduha, što je veoma aktuelan problem u savremenom društvu.

Tokom projekta, biće razvijen „Metodološki vodič za nastavnike“ i „Materijal za učenje“, koji uključuje 28 tematskih lekcija. Nastavnici će imati na raspolaganju praktična uputstva i inovativne aktivnosti za efikasno klimatsko obrazovanje.

Za učenike od 12 do 14 godina, od šestog do osmog razreda, planiran je niz edukativnih aktivnosti koje će biti realizovane tokom školske godine, kako u nastavi, tako i kroz vannastavne aktivnosti.

Drugi sastanak projektnog tima, održan je u septembru 2024. godine u Briselu, a sledeći će biti u februaru 2025. u Novom Sadu, kada će OŠ „Ljudovit Štur” biti domaćin. Ovaj projekat, pored edukacije nastavnika i učenika, ima za cilj i da kroz saradnju sa referentnim organizacijama doprinese uključivanju ekoloških tema u obrazovni sistem širom Evrope.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde