Psihološkinja objasnila zašto su deca modernog doba anksiozna

Sve više dece pokazuje znake anksioznosti, a stres je postao stalni deo njihovog svakodnevnog života

Kako piše Psychology Today, psihoterapeutkinja Ejmi Morin navodi šest ključnih razloga zašto su današnja deca sklonija anksioznosti i daje smernice roditeljima da smanje stres kod dece.


Deca pod stalnim pritiskom da budu savršena

Današnji sistem obrazovanja vrši ogroman pritisak na decu, zahtevajući od njih da se ističu u školi, sportu i društvenim aktivnostima.

Deca su od malih nogu u atmosferi takmičenja gde su često podstaknuta da „postignu veliko”. Umesto radosti učenja, često se suočavaju sa anksioznošću i strahom od neuspeha.

Stres roditelja se preliva i na decu

Deca osećaju stres svojih roditelja i apsorbuju njihovu emocionalnu tenziju.

Roditelji često nisu svesni kako njihov stres može uticati na njihovu decu – od nedostatka nežnosti i razumevanja do problema u ponašanju i smanjenog samopoštovanja kod mališana.

Ekrani na svakom koraku

Vreme provedeno na mobilnim telefonima i društvenim mrežama može negativno da utiče na decu.

Osim što im remete san, društvene mreže često prikazuju idealizovane verzije života, što može dovesti do stalnog poređenja i nerealnih očekivanja među mladima.

Uticaj medija na anksioznost

Internet i mediji omogućavaju deci da od malih nogu steknu uvid u globalna pitanja. Ova povećana svest može dovesti do toga da se neki osećaju nemoćno i nesigurno u budućnost.

Zauzet raspored i nedostatak slobodnog vremena

Današnja deca imaju rasporede ispunjene vannastavnim aktivnostima.

Iako su ove aktivnosti korisne, gust raspored često dovodi do sagorevanja jer deca nemaju dovoljno slobodnog vremena za igru i opuštanje, što je ključno za njihovo mentalno zdravlje.

Preterana zaštita roditelja

Deca treba da istražuju svet bez stalne roditeljske kontrole. Kada roditelji previše usmeravaju svaki korak svog deteta, ono postaje nesamostalno i uznemireno.

Deca treba da se osećaju samodovoljnom kako bi razvila svoje veštine i otkrila sopstvene sposobnosti, prenosi Index.hr.

Kako smanjiti anksioznost kod dece?

Roditelji treba da rade na sopstvenim mehanizmima za suočavanje sa stresom kako bi izbegli prenošenje tog stresa na svoju decu.

To što manje kontrolišete i dajete deci mogućnosti da donose sopstvene odluke takođe može biti od pomoći. Ako je potrebno, savetovanje sa psihologom može pomoći detetu da bolje razume i kontroliše svoje emocije.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde