Konzulát Slovenskej republiky otvorený v Báčskom Petrovci

Na čele ktorého bude konzul Andrej Hodolič

BÁČSKY PETROVEC – V piatok (18.10.) v Báčskom Petrovci bol otvorený Konzulát Slovenskej republiky, na čele ktorého bude konzul Andrej Hodolič.


„Otvorenie Konzulátu je ďalším krokom k zlepšeniu bilaterálnych vzťahov medzi Srbskom a Slovenskom a skvelou príležitosťou na lepšie prepojenie slovenskej komunity v Srbsku s domovom. Tešíme sa, že dnes môžeme oznámiť, že Bački Petrovac sa stal konzulárnym sídlom, a že tento čestný konzulát bude predstavovať dôležitý most medzi našimi dvoma národmi a krajinami,“ uviedol minister zahraničných vecí Srbska Marko Đurić.

Vzťahy medzi Srbskom a Slovenskom, konštatoval minister, trvajú stáročia a budú pokračovať.

„Rád by som poďakoval našim slovenským priateľom za ich stálú podporu Srbsku vo všetkých dôležitých národných a štátnych otázkach a chcel by som našim hosťom uistiť, že vzťah s našimi slovenskými občanmi, priateľmi, bratmi a sestrami je jednou z našich priorít a vždy sa na nás môžu spoľahnúť,“ uzavrel Đurić.

Minister Juraj Blanar vyjadril spokojnosť s otvorením Konzulátu, ktoré sa uskutočnilo po produktívnych rokovaniach s prezidentom Aleksandrom Vučićom, premiérom Milošom Vučevićom a ministrom Markom Đurićom v Belehrade.

„Toto je výnimočné, najmä keď zohľadníme, že pred viac ako 250 rokmi Slováci prišli do tejto krajiny a počas týchto 250 rokov sa im podarilo zachovať svoj materinský jazyk, rozvinúť svoje tradície a vytvoriť dobré vzťahy so Srbskom, kde našli svoj nový domov. Verím, že nie je mnoho krajín na svete, ako sú Slovensko a Srbsko, ktoré majú takéto vzájomné vzťahy“, zdôraznil Blanar.

Podľa jeho slov vzťahy medzi oboma štátmi môžu ďalej posilniť otvorením konzulátu v AP Vojvodine, kde viac ako 30 obcí obývajú Slováci, ktorí naďalej rozvíjajú svoju kultúru a jazyk, majú svoje vzdelávacie a kultúrne inštitúcie, ako aj podporu republikovej a krajinskej vlády.

„Naše vzťahy sú naozaj veľmi dobré a zahŕňajú aj starostlivosť o naše národné komunity, za srbskú komunitu v Slovensku a za slovenskú komunitu v Srbsku. Preto chcem ešte raz poďakovať vláde, ministrovi a AP Vojvodine za ich podporu,“ dodal Blanar.

Vyjadril presvedčenie, že ide o ďalší krok k budúcnosti a posilneniu vzťahov medzi oboma krajinami a zaželal veľa úspechov v práci konzulovi Andrejovi Hodoličovi.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde