Dielňa trukovania v Báčskom Petrovci zoskupila slovenské spolkárky

Uskutočnila sa v sobotu 19. októbra v Spolku petrovských žien

BÁČSKY PETROVEC – Dielňa trukovania nástenných kuchárok, uskutočnila sa v sobotu 19. októbra v Spolku petrovských žien v organizácii Asociácie slovenských spolkov žien, uvádza Hlas ľudu.


Dielne sa zúčastnili členky 16 spolkov žien z početných prostredí, členiek Asociácie slovenských spolkov žien, ako i spolkárky z Iloka v Chorvátsku.

Do Petrovca pricestovali ženy z Kovačice, Padiny, Aradáča, Vojlovice, Iloka, Kysáča, Hložian, Kulpína, Pivnice, Lalite, Bajše, Báčskej Palanky, Lugu, zo Silbaša, Selenče a Starej Pazovy.

Záujem o dielňu bol veľký. Spolu bolo 50 účastníčok a keď k tomu pridáme aj domáce spolkárky, ktoré sa vynasnažili vo všetkých ohľadoch, aby sa hostky príjemne cítili v Petrovci a pre ne pripravili nielen občerstvenie, ale aj obed, aký tradične chystajú – svadobnú kapustu, bolo ich tam viac ako 70.

Na úvod na domácej pôde v Petrovci ženy privítala predsedníčka Spolku petrovských žien Katarína Rašetová a predsedníčka Asociácie slovenských spolkov žien Viera Miškovicová, ktorá vysvetlila ako budú pracovať v štyroch skupinách a v krátkosti sa zmienila aj o doterajších aktivitách ASSŽ v tomto roku, ako aj o tom, čo ich ešte očakáva do konca roka.

V Petrovci sa ženy zoznámili s grafickými textíliami, ktoré kedysi v skutočnosti boli v takmer každej domácnosti, presnejšie v kuchyni. Ide o tzv. tradičné kuchárky.

Ústrednou témou dielne bola technika trukovania, a potom aj vyšívania tradičných nástenných kuchárok. Spolkárky sa rozdelili do skupín, aby sa zaučili zdolať tento starodávny remeselný proces. Účastníčky v peknej družbe prekresľovali motívy z vlastných kuchárok, vypichovali, potom ich trukovali a na záver aj vyšívali.

V prestávke sa boli pozrieť aj na aktuálnu výstavu v Galérii Zuzky Medveďovej, kde ešte v zime roku 2019 bola nainštalovaná práve výstava textilných násteniek z Chorvátska, ktorej knižnú podobu si tiež sprítomnili. V rámci aktuálnej galerijnej výstavy sú vystavené aj krojované bábky. Tie ešte kedysi spolkárky zozbierali a venovali ich múzeu.

Po ukončení prvej časti usporiadali minivýstavu prác, kde všetky účastníčky predstavili svoje výtvory.

Nasledujúca dielňa, ktorá sa bude konať v Kovačici v polovici novembra, bude v znamení témy brošní, výroby suvenírov a iných ozdobných predmetov.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde