Predlog za posni i mrsni ručak

Ideja za nedeljni ručak

Foto: Pexels

Pošto je vreme posta, danas vam dajemo po jednu ideju za posan i mrsni obrok.


Pilav sa ćuretinom (mrsni obrok)

Potrebno: 100 g pirinča; 2 veća baraka ćurećeg mesa; 1 šargarepa; 1 glavica crnog luka; 1 čen belog luka; po želji masti; malo origana

Priprema: Meso iseckati sa bataka. U tiganju dinstati šargarepu, beli i iseckan crni luk. Dodati origano i začinite. Za to vreme u vodi na pola skuvati pirinač. A meso stavite u rernu da se peče. Kada je pirinač na pola gotov, pomešati ga sa crnim lukom i šargarepom, i sve to presuti u pleh de se meso peče. I peći 45 minuta na 200 stepeni.

Manastirska sarma (posni obrok)

Potrebno je: listovi kiselog kupusa (1 glavica); sušena paprika (10 komada); 2 glavice crngo luka; pola praziluka; 1 šargarepa; 1 krompir; 1 jabuka; peršun; pola šaljice oraha; 1 šolja obarenog pirinča; biber; 1 supena kašika soli; mlevena paprika; ulje.

Priprema: Na krupno rende narendati jabuku u jednu činiju, u drugu činiju narendati krompir i šargarepu. U blenderu usitniti praziluk i crni luk. U šerpu sipajte ulje i uključite da se zagreje. Stavimo da se dinsta, pustimo dok se lepo ne omekša. Dodajtemo krompir i šargarepu. Izmešamo. Zatim nalijemo malo vode.


Pogledaj: Vege pljeskavice – Recept


Kad to malo promeni boju dodajemo jabuku i orahe. Zatim još malo vode. Kad se uprži dodati sitno iseckan peršun. Isključimo šporet i ubacimo skuvani pirinač. Sve dobro pomešamo.

Onda dodate biber, so, alevu papriku i dobro izmešajte. Nako toga uzimamo listove kiselog kupusa i skinemo onaj srednji deo ako je mnogo tvrd, da možete da savijete liske. Stavljamo list kupusa na dlan, u sredinu jednu kašiku fila i uvijamo sarme.

Veću šerpu u kojoj će se sarma kuvati pouljiti pa odozgo staviti listove kupusa. Kako koju sarmu zavijete tako ih stavljate na dno šerpe. Tako ceo red. Zatim na red dolaze paprike. Izvadite ih iz vode da se ocede, pa svaku puniti smesom. Nakon toga rešati ih preko sarmi. Kad je naređan ceo red onda ponovo idu sarme i tako dok ne utrošite sav materijal.

Nakon toga nalijete vodom, uljem i stavite da se krčka u rerni oko 50 minuta.

Obavezno poklopite šerpu da vam taj gornji red ne bi izgoreo. Ako nemate poklopac stavite listove kupusa.

Nakon 50 minuta sklonite poklopac da se zapeku i vratite ih još malo u rernu. Nakon toga spremno je za jelo.

 

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde