Preminuo mitropolit Amfilohije

Foto: Screenshot

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.


Amfilohije je preminuo u 82. godini života.

Iz Mitropolije je saopšteno da je Amfilohije preminuo jutros u 8:20 časova, posle primanja svete tajne pričešća.

„O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Večan spomen i Carstvo nebesko“, navode iz Mitrpolije.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Amfilohije je rođen kao Risto Radović, na Božić, 7. januara, 1938. godine, u Barama Radovića u Donjoj Morači. Bogosloviju Svetog Save je završio u Beogradu, na Bogoslovskom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu je studirao klasičnu filologiju.

Bio je na postdiplomskim studijama u Bernu i Rimu, a doktorirao je u Atini. Zamonašio je 1967. godine u Grčkoj, a godinu dana kasnije je postao jeromonah.

Obavljao je dužnost dekana Bogoslovskog fakulteta, a 1985. je postao episkopa banatskog. Za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i egzarha pećkog trona ustoličen je uoči Božića 1991. godine.

Amfilohije je bio drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog. Februara 2012. dobio je počasni doktorat Instituta Svetog Sergija u Parizu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće patrijarhu Irineju i vernicima SPC povodom smrti mitropolita Amfilohija.

„I dalje se nadam da vest nije tačna“, rekao je Vučić, ali je dodao da je dobio informaciju da je vest o smrti mitropolita potvrđena.


Pogledaj: Kako su porodice koje su izgubile dom u požaru u Baču? (VIDEO)

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde