Cena Janka Čemana v rukách SKOS Erdevík, na Palárikovej Rakovej v Čadci festival DIDA predstavovať budú novosadskí šafárikovci

1034

Cenu Janka Čemana, ktorá sa udeľuje za inscenáciu najautentickejšieho obrazu života dolnozemských Slovákov, porota 27. festivalu udelila SKOS Erdevík za inscenáciu hry Tsunami autora Jana Hrubíka v réžii Vladimíra Šerfézyho, kým na divadelnom festivale Paláriková Raková v Čadci na Slovensku nás budú prestavovať novosadskí šafárikovci.


Totiž, posudzovacia komisia v zložení Zuzana Tárnociová, doc. Dr. Zuzana Týrová a Vladimír Valentík rozhodla, že tohtoročnými laureátmi Ceny Jána Kmeťka sa stali divadelníci Slovenského kultúrneho centra Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu s inscenáciou WC story autora Vlada Morésa v réžii Rastislava Zorňana.

SKOS Erdevík,  Foto: Tijana Kolarova

Dvadsiaty siedmy ročník festivalu nepriniesol inscenáciu nového dramatického textu nášho autora nemali, takže Cenu za nový inscenovaný text dolnozemského autora, ako ani Cenu za dramaturgiu a Cenu Eleny Hložanovej neudelili.

Laureátmi hereckých cien 27. ročníka festivalu DIDA sa stali:

1. cenu za herecký výkon, čiže Cenu Jozefa Chrčka získal Jaroslav Šimon za stvárnenie úlohy Rozprávača v divadelnej hre Puste basu do rozhlasu.

2. hereckú cenu získala Jana Petrusová z Erdevíku za stvárnenie úlohy Lukrácie v hre Tsunami.

3. cena za herecký výkon sa dostala Anastázii Ondríkovej z Padiny za stvárnenie úlohy Slúžky v Kabaret 2.

Posudzovacia komisia sa aj tohto roku rozhodla udeliť osobitnú cenu za úspešný spoločný herecký výkon mladým pivnickým hercom za stvárnenie úloh hudobných nástrojov v predstavení Puste basu do rozhlasu.

Zámerom festivalu DIDA je podnecovať domácu dramatickú tvorbu, ako aj povzbudzovať divadelné súbory pre výber divadelných prelôh slovenských autorov, podľa čoho sú stanovené aj divadelné pravidlá a ocenenia.

Na festivale DIDA sa už tradične hodnotia aj plagáty účastníkov. Porota v zložení Andrea Merníková Šimonová, Tiana Kolárová a Miroslav Pap sa rozhodla udeliť dve rovnoprávne ceny, ktoré sú vypracované z hľadiska estetickej funkcie na vysokej úrovni. Sú to plagáty inscenácií: Skúsené, neskúsené a tie iné, divadelného súboru Kultúrno-umeleckého spolku Zvolen z Kulpína, autora Mira Horváta a plagát inscenácie Kebab, Slovenského vojvodinského divadla, autorky Ireny Lomenovej.

Dnes večer počas záverečného ceremoniálu zverejnili aj výsledky 5. ročníka literárnej súťaže „Píšeš? Píšem!“, ktorý priamo súvisí so seminárom Píšeš? Píšem! a vychádza z podpory súčasných dramatických autorov. Na súťaž prišlo 189 súťažných príspevkov, a to v kategórii poézia 141 básní, próza: 26 prozaických textov, dramatický text: 11 divadelných hier, filmový scenár: 1 a text piesne: 10 súťažných textov piesní.

Autori pochádzajú z Pivnice, Kulpína, Kovačice, Báčskeho Petrovca, Starej Pazovy, Hložian, Nového Sadu, Nového mesta nad Váhom, Topoľčian, Starej Ľubovne, Bratislavy, Nitrianskej Stredy, Banskej Bystrice, Spišské Bystré, Zvolena, Šenkvice, Nižnej Kamenice, Novej Bani, Svidníku a Trenčína.

Porota v zložení: spisovateľka Mária Kotvášová – Jonášová, dramaturg Ján Chalupka a dramatička a režisérka, autorka projektu Píšeš? Píšem! Katarína Mišíková Hitzingerová, mala veľa práce a takto rozhodla:

  • HLAVNÁ CENA:

EDITA ĎURČOVÁ – „Ja, statočná Ľudka alebo dcéra ľudu“

  • Kategória filmový scenár:
  • Porota sa rozhodla neudeliť žiadne miesto iba:
  • čestné uznanie DRAGAN KARLEČÍK – „Slúchadlá
  • Kategória divadelná hra:
  1. Miesto – Ján Žolnaj: „Legionári“
  2. Miesto – Mária Vršková – „Irena“
  3. Miesto – Adam Kolár: „Pierka na čiernom ľane“

Čestné uznanie: Marianna Ibrahimi: „Kniha“

  • Kategória text piesne:
  1. Miesto – Pavol Fekete: „Pre Júliu“
  2. Miesto – Marianna Ibrahimi: „Dialničná čiara“
  3. Miesto – Adam Kolár: „Cez farebné sklíčko“

Čestné uznanie: Silvia Dubovská: „Opustená“

  • Kategória poézia:
  1. Miesto – Emma Tomková – básne
  2. Miesto – Magdaléna Martišková – básne, Ema Jeleňová – básne
  3. Miesto – Anna Lažová – básne, Petra Častven: „(samo)zoznamovanie“

Čestné uznania: Marek Jaroš, Tamara Blatnická, Soňa Čandíková, Dušan Hanko: „Čas“

  • Kategória próza:
  1. Miesto – Martina Krnáčová – „Stretnutie“
  2. Miesto – Martin Mišúň – „Maňuška“
  3. Miesto – Ines Gedrová – „Vrásky“

Čestné uznania: Igor Zabunov: „Kde zaspal úsmev“, Tina Strenková: „Venované ponožkám“

Foto: Tijana Kolárová a Ana Milec

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde