Čudo među voćkama koje ne goji, sprečava nastanak karcinoma, usporava starenje

2864

Potrudite se da iskoristite sezonu sazrevanja ovog dragocenog voća, jer imate vrlo važnih razloga za to.


Naime, osim što osnažuje organizam, čuva oči i doprinosi zdravlju kostiju, dokazano je da kajsije smanjuju rizike od nastanka karcinoma i produžavaju životni vek, prenosi zdravailepa.com. Sveža kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima.

Grickajući orahe i suve kajsije stanovnici doline Hunza doživeli su duboku starost. Ipak, uticaj moderne ishrane došao je i do ovih planinskih krajeva, pa su mlađi stanovnici ovog plemena sve skloniji sedenju i neaktivnosti.

Ono što je posebno intrigantno u vezi sa ovim voćem je podatak da se u njemu nalazi jedinjenje koje se dobija iz koštica kajsije – amigdalin iz koga se jednostavnom ekstrakcijom dobija i Leatril ili B17. 1971. B17 zabranjen je na području SAD-a, a upravo B17 neki nazivaju pravim lekom protiv raka.

Do zabrane je došlo jer, navodno, sadrži opasne doze cijanida. Ove tvrdnje neki stručnjaci odbacuju tvrdeći da je farmaceutskoj industriji stalo da isključi s tržišta sve prave, prirodne, efikasne i jeftine lekove, prenosi B92.

Kajsije sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća, te utiče na poboljšanje funkcije mozga zbog visokog sadržaja magnezijuma i fosfora. Ovi elementi mogu da pomognu u normalizaciji krvnog pritiska.

Oops...
Slider with alias lela_koz_salon not found.

 

One su odličan izvor polifenola, snažnih antioksidansa koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja. Sveža kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenja očnog mišića u starosti. Takođe, lutein koji je prisutan u ovom voću, štiti mrežnjaču. Ono je odličan izvor katehina, vrste flavonoida koji ulazi i u sastav zelenog čaja, a poseduje protivupalna svojstva. Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno deluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju.

Kajsije ne goje, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i lečenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju.

Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini. Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi sprečile osteoporozu.

Sveže ceđeni sok od kajsije preporučuje se osobama koje pate od anemije, a koristi se i kajsija kao lek u slučaju groznice i kožnih oboljenja, jer ublažava iritaciju i eliminiše simptome upalnih procesa. Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju njihovu sposobnost da regulišu probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer.

U Srbiji se kajsija najviše koristi za proizvodnju soka, džema i kompota, a mnogi je i suše ili od nje prave rakiju.


Pogledaj: Za nedelju dana tri kilograma manje: Dijeta sa medom za bolju liniju i jači imunitet

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde