Danas se sadi božićna pšenica: 5 saveta kako da bude što bogatija i gušća

1477
Foto: Envato

Božićno žito jedan je od simbola Božića, a prema običajima dobro je da ga zasadite sami i to na današnji dan.


Nju možete da kupite u bilo kojem bolje snadbevenom marketu ili na pijaci, ali ukoliko volite da poštujete sve verske običaje onda je najbolje da je sami posadite. Kada vidite plod svog rada osećaćete se svakako bolje.

Pšenica se sadi na praznik Svete Varvare koji se slavi 17. decembra ili Svetog Nikole, 19. decembra.

Kako bi bila što lepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru 2020. godinu, donosimo 5 saveta koji će vam pomoći u tome.

Oops...
Slider with alias podunavlje 2 not found.

 

1. Pre sejanja pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi pa je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnom ubrusu pa posejte jer će tako bolje proklijati.

2. Pšenicu je najbolje sejati na tanjiriću ili u manjoj saksiji. Nemojte štedeti na semenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mesta – čak je poželjno da se seme mestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.

3. Pšenicu nemojte držati na mestu koje je previše blizu grejanja jer bi se mogla osušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umereno toplo i svetlo mesto.

4. Prvih nekoliko dana, pre nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umereno svaki dan. Za zalivanje tanjirića pšenice potrebna vam je otprilike jedna kašika vode, a da bi se tečnost ravnomerno rasporedila, dobro je upotrebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

5. Kada pšenica naraste, odsecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto nego tek toliko da ostane na mestu.


Pogledaj: Ishrana dece: Koje namirnice treba izbegavati?

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde