„Dnevnik” u selu kroz koje se ne prolazi – Maglić

Nema ko nije živeo u Magliću

526
Foto: Dnevnik.rs

MAGLIĆ: „Dobrodošli u Maglić, selo koje ima sve”, dočekuje vas na samom ulasku u ovo selo, a vi se onda mislite – šta to „sve” jedno mesto može da ima.


Pa, ako uzmemo u obzir da imaju čuvene bazene, sportsko jezero, čipsaru „Marbo”, MG „Maglić”, sportsku halu, teretanu na otvorenom, kanalizaciju, asfaltirane ulice, dve eko česme, čak i kružni tok u samom centru sela, onda nas i nisu mnogo slagali. Ali, znate li šta ipak nemaju? Kuća na prodaju!

– Uvek se traži kuća više u Magliću – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Dušan Erak, dodajući kako im je stoga broj stanovnika uglavnom isti kao i pre desetak godina, što znači da imaju oko 2.600 meštana na spavanju. – Od korone je tako, retko je naći praznu kuću, mahom nam dolaze ljudi iz Novog Sada. Sad je jedna kuća oko 50.000 evra, a za nju je potrebna mala adaptacija, dok su placevi oko 20.000 evra. Do pre šest-sedam godina cena je bila i više nego duplo manja. Recimo, jedan čovek je stavio oglas na internetu da prodaje kuću i prodao ju je za nepunih 20 minuta kako je objavljen oglas!

Foto: Dnevnik.rs

Nema ko nije živeo u Magliću

Za Maglić kažu da je imao četiri faze razvoja, odnosno naseljavanja i raseljavanja: srednjovekovnu, nemačku (od kraja 18. do sredine 20. veka), grčku (koja je trajala svega četiri godine, od 1945. do 1949) i jugoslovensku.

Buljkes, kako se Maglić prvobitno zvao, pratio je trend rasta stanovništva, pa je tako u jednom trenutku, za vreme Grka, bilo skoro 5.000 žitelja.

I da znate, potpuno razumemo sve te koji su se zaljubili u Maglić i koji očajnički traže svoje parče raja u ovom selu, te kače oglase po tablama da kupuju nekretninu, pa ako im se posreći…

– Zalažemo se da napravimo 30 placeva u jednom delu sela, sad videćemo da li na ulazu gde je trenutno farma koja se više neće koristiti, ili iza sportskog jezera. Ideja je da se uradi kompletna infrastruktura pa da možemo da ponudimo 30 placeva na prodaju – pojašnjava Erak i uliva nadu da će pod maglićkim nebom ipak biti mesta za sve.

Foto: Dnevnik.rs

Da nemaju razvijenu privredu koja zapošljava najviše meštane, pa i ljude sa strane, ovako svetla slika o Magliću ne bi obilazila svet. Mladi su voljni da se zadrže u svom selu, a Opština Bački Petrovac voljna je da u njega ulaže.

Ljubica Tadić: „Ništa ne bih menjala, dobro je ovako!”

„Je l’ postoji taj koji ima sve što mu je potrebno”, odgovara meštanka Stojanka Jeličić na naše pitanje da li stanovnici Maglića zaista imaju sve što im treba. Ali, šalu na stranu, kako nas je potom uverila naša sagovornica, u Magliću imaju sve kao da su deo grada!

Foto: Dnevnik.rs

– Ovo je baš lepo mesto, sređeno selo, svi su se doselili od negde, malo ko je od starijih generacija ovde rođen. Imamo dosta tih, što bi se reklo, institucija koje su potrebne za život u jednom selu, vrtić, škola, sportska hala, jezero, bazene… Opravdano piše da Maglić ima sve, mada, jedino nam fali banka, ali dobro, stavili su nam bankomat – veli Jeličić, koja se sa porodicom doselila u Maglić iz Bosne i to kad je imala tri godine.

Od tada se ovo selo dosta promenilo – u međuvremenu su dobili asfalt, vodovod, kanalizaciju…

– Meni ništa ne nedostaje iz perioda kad sam bila dete – kaže nam Ljubica Tadić, koja je rođena u Magliću. – Ništa ne bih menjala, dobro mi je ovako!

– Recimo, trenutno imamo problem sa vrtićem, jer poslednjih nekoliko godina nemamo dovoljno mesta za svu decu. Sada je 28 dece u predškolskom, a u školi imamo oko 200 đaka. Ove godine je dogovoreno sa lokalnom samoupravom da se izdvoji oko 20 miliona dinara za dogradnju i adaptaciju vrtića na sprat, gde će biti dva nova odeljenja i četiri nova radnika, i s tim se kreće sledeće godine, a čekamo i sredstva za celokupnu adaptaciju škole – ističe naš sagovornik.

Foto: Dnevnik.rs

Kako su prošle godine rekonstruisali Penzionerski dom, u planu je da se naredne godine on u potpunosti opremi, te da jedan prostor bude prilagođen deci i mladima. Na jezeru su ribolovci dobili svoj objekat, a uskoro bi trebalo da se krene i u izgradnju bungalova, novog dečjeg igrališta i trim staze. Evangelistička crkva, velelpni objekat u samom centru Maglića, trenutno se rekonstruiše, spolja je dobio novi sjaj, a sređivaće se i iznutra, pa će se naknadno odlučiti da li će postati Kulturni centar.,

Foto: Dnevnik.rs

Kompleks bazena će biti upotpunjen dečjim bazenom, a plan je da imaju i jedan zatvoreni, a i biciklističku stazu koja će voditi od Bačkog Petrovca. Iako su zamalo ostali bez poštara, problem je rešen, a prostor Pošte je renoviran. Prečistač je izgrađen, imaju i dve eko-česme, a uskoro će na bunarima biti postavljen hlorogen kako bi im voda u domovima bila još kvalitetnija.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde