Dôstojné oslavy 200. výročia posviacky pivnického kostola

Súčasťou bohoslužieb boli aj výstupy spojeného spevokolu z Pivnice s Komorným zborom Nádeje, ako aj so spevokolom z Liptovského Mikuláša

210
FOTO: Hlas ľudu

V Pivnici oslávili 200. výročie posviacky základného chrámového kameňa, ktorý bol položený práve na sviatok Vstúpenia Krista Pána na nebesá v roku 1824. Za prítomnosti početných cirkevných predstaviteľov z domova a zo zahraničia dvomi bohoslužbami vzdali hold tejto sakrálnej stavbe, v ktorej sa veriaci stretávajú už dve storočia.


Predpoludním sa konali slávnostné služby Božie, ktoré boli zlúčené s posviackou obnoveného chrámu. Na začiatku bohoslužieb všetkých privítal domáci farár pivnický Ján Zahorec. Medzi prítomnými hosťami boli farári zo slovenských cirkevných zborov vo Vojvodine, seniori, predstavitelia Pravoslávnej a Metodistickej cirkvi v Pivnici, potom farári zo Slovenska, Slovinska a Chorvátska. Cirkevný zbor svojou prítomnosťou poctili aj predstavitelia báčskopalanskej lokálnej samosprávy, Rady Miestneho spoločenstva Pivnica, Základnej školy 15. októbra v Pivnici, pivnických združení a spolkov, ako aj jednotliví hostia zo slovenských cirkevných zborov.

V rámci liturgie sa striedali jednotliví farári, pričom kázeň poslúžil senior báčsky a farár hložiansky Jaroslav Kopčok.

Súčasťou bohoslužieb boli aj výstupy spojeného spevokolu z Pivnice s Komorným zborom Nádeje, ako aj so spevokolom z Liptovského Mikuláša. Prítomných v kostole osobitne pozdravil aj farár Jozef Havrila ml. z Liptovského Mikuláša, ktorý prečítal aj pozdravný list Petra Mihoča, biskupa Východného dištriktu ECAV.

Posväcujúce požehnanie a posvätenie obnoveného kostola vykonal biskup SEAVC Jaroslav Javorník. V záverečnej časti správu o vykonaných prácach pri budove chrámu podal zborový farár Ján Zahorec.

Záverečnou piesňou Hrad prepevný je Pán Boh náš, slávnostne aj ukončili prvé bohoslužby, po ktorých nasledoval pre všetkých prítomných hostí obed v priestoroch Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Pivnica.

Popoludňajšie nešporné služby Božie boli určené prevažne na pozdravy hostí z domova a zo zahraničia, ako aj na vystúpenia spevokolov. Podobne ako aj predpoludním vystúpili pivnický spevokol, Komorný zbor Nádeje, spevokol z Liptovského Mikuláša, ale aj zmiešaná spevácka skupina Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Pivnica. Týmito popoludňajšími bohoslužbami aj ukončili oslavy 200. výročia posviacky základného kameňa a posviacky obnoveného chrámu.

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde