Eksplozija alergija u maju

Kako se izboriti s alergijom?

445

Sezona alergija na polen trave i drveće uveliko je počela. Toplije vreme i šetnja u prirodi povećava njihovu pojavu, a sada je pred nama i maj, za koji se smatra da je mesec alergija, te su one poslednjih dana, čini se, eksplodirale.


Zahlađenja i kiše koje smo imali u prethodnom periodu samo su donekle ublažili alergijske reakcije na visoke koncentracije polena drveća koje cveta u ovo doba godine. Trenutno se breza, topola, hrast, grab, javor i tuje smatraju najjačim alergenima, a sredinom maja počeće cvetanje trava.

Kako objašnjava Mirjana Mitrović, stručnjak za polen iz Agencije za zaštitu životne sredine, polen i trava krenuli su sporadično još u aprilu, ali sada problem pravi najpre polen drveta, i to breze, čije zrno ima najveći alergeni potencijal.

– Pored breze, tu su zatim i platan, vrbe, jasen, javor, orah, sada kreće i dud. Svi oni unakrsnim reakcijama alergičnim ljudima stvaraju probleme poput promuklosti, suzenja i svraba očiju, ušiju, sekreciju iz nosa – ističe Mitrović.

Kako se izboriti s alergijom?

Prema rečima Mitrovićeve, potrebno je pratiti izveštaje o vrednostima alergena kako bismo uskladili svoje aktivnosti.

– Ono što je opšta preporuka jeste da alergične osobe ne provetravaju prostoriju ujutru, već u poslepodnevnim časovima, te da izbegavaju direktan kontakt s alergenima u prirodi, kao i to da se pridržavaju propisane terapije, a ne da se leče sami – govori Mitrovićeva.

Prema prognozama meteorologa, pred nama je maj sa puno kišnih dana i ne tako visokim temperaturama, pa će to znatno uticati i na smanjenost emitovanja polena u vazduhu, pre svega breze koja je najaktuelnija u ovom periodu i koja izaziva, kako ističe Mitrovićeva, najviše problema.

U toku vegetacionog perioda na području Srbije postoje tri maksimuma koncentracije polena u vazduhu.

Drveće počinje da cveta u rano proleće, sredinom februara i taj proces traje do početka maja. Prvo cveta leska, zatim jova, pa vrbe i brestovi. Kasnije cvetaju breza, bukva, javor i hrastovi.

Trave cvetaju od maja do polovine jula, a većina manjim intezitetom cveta i u septembru.

Korovi cvetaju od druge polovine maja do novembra. Ovaj period obuhvata cvetanje ambrozije, raznih vrsta loboda, kiselice, bokvice i pelena.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde