Farma krava i proizvodnja mleka u Silbašu – problemi sa visokim temperaturama

Da bavljenje mlečnim govedarstvom nije ni malo lak posao, objasnio je Vasilije Ivković iz Silbaša

Foto: agrosaveti.rs

Da bavljenje mlečnim govedarstvom nije ni malo lak posao, kako navodi portal Agrosaveti, uverili su se na farmi Vasilija Ivkovića u Silbašu. Dve farme sa preko 500 komada goveda različitih kategorija. Velika je bojazan, kaže naš domaćin Vasilije, od vrućina, i strah od gubitka i jednog grla prisutan je svakodnevno, tokom tropskih dana i noći.


Od kako zna za sebe i seća se dečačkih dana Ivković kaže da ne može bez životinja. Da li je to privilegija, obaveza je svakako, i to 24 kroz 7, svih 365 dana u godini. U svakom slučaju, naš domaćin to voli i kaže da drugačiji život, iako je mogao, nije izabrao.

„Ovo su baš vremenske neprilike. Životinje jako teško podnose ovu vrućinu. Do sad, evo, nismo imali gubitaka, ali ja se bojim svako jutro kada dođem da ne zateknem nešto da je uginulo. Drže se za sada još“, kaže Vasilije Ivković.

Štale su opremljene klimama i raspršivačima, krov je izolovan limom, postavljeni su ventilatori, ali sve je nedovoljno na temperaturama koje idu i preko 40 stepeni.

Na drugoj farmi su krave puštene, pa noću izađu napolje, leže, i na taj način se rashlade, priča naš domaćin. Inače, na ovim farmama je malo niža temperatura noću nego što je u selu, zato što su štale iza sela, te je i to olakšavajuća okolnost.

U domaćinstvu Ivković sva grla su umatičena

Na dve farme domaćistva Ivković, sva grla su umatičena i tako je od kako je ovaj gazda ozbiljno počeo da se bavi ovim poslom. Ivković dodaje da je situacija u celokupnom stočarstvu veoma složena i teška, te objašnjava da bez premija i subvencija, mnogi ne bi opstali. On mleko prosleđuje Imleku i zadovoljan je.

„Mi trenatno imamo preko 200 komada krava, sve skupa imamo skoro 500 komada goveda, svih kategorija. Bikove tovimo, junice odgajamo za naše potrebe, nešto smo i kupovali, čak i junica, imali smo jedan uvoz iz Nemačke, jedan uvoz iz Holandije, iz Padinske skele, ali naše junice su najbolje“, kaže Ivković.

Foto: agrosaveti.rs

Osetno manje mleka zbog visokih temperatura

Na visokim vrućinama, kada krave jedu i do 40 posto manje, ima osetno manje mleka, no kada su u punoj kondiciji daju i do 11.000 litara mleka godišnje.

Dan mu počinje pre 4 ujutru, a završava se kasno uveče. Neretko se desi da se krava teli noću, te treba dežurati i biti kraj nje po celu noć. Ratarstvom se ne bavi iz ljubavi, priznaje Ivković. Kulture koje radi, isključivo se koriste za ishranu goveda.

„Sejem repu i kulture koje inače ne bih radio. Ali, kad radim za svoje krave, i kad znam da spremam hranu za njih, to me održi i puno mi je srce. Uglavnom, tu proizvedimo lucerku, proizvedimo kukuruznu silažu, kukuruz, naravno. Sejemo i tritikal, stočni grašak, raž. Znači, sve ono što nam treba za njih. I opet, nemamo dovoljno“, kaže Ivković.

Osim goveda, naš domaćin drži i pse, kuniće, i kako kaže, baš voli životinje. Dodaje da je ceo svoj život posvetio njima, iako priznaje da im je postao rob, ne žali se.

Zadovoljni radnici koji se godinama zadržavaju kod jednog gazde, slika su kvalitetnog odnosa i uspeha vlasnika farme, što naš sagovornik skromno, nije priznao pred kamerama.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde