Fotografije Pavela Surovog iz Kisača osvojile svetska odličja

"Samurajka" iz Prizrena, "templarka" iz Ključa i "Anđeo"

163

Na svetskom takmičenju profesionalnih fotografa WPE International Photography Awards u Parizu, srpski fotograf Pavel Surovi iz Kisača, osvojio je 2 srebrne i 1 bronzanu medalju takmičeći se pod zastavom Srbije.

Pavel Surovi je srebrnu medalju u kategoriji modna fotografija (Fashion/Beauty) dobio za fotografiju „Anđela“ u rusinskoj udajnoj nošnji. A po jednu srebrnu i bronzanu medalju za fotografije iz kolekcije TRON, izložba sa istovetnim nazivom koja je ove godine ekskluzivno otvorila Evropsku prestonicu kulture – Novi Sad 2022 za srpsku pravoslavnu Novu godinu u Novom Sadu, za fotografije „srpske samurajke“ iz Prizrena koja čuva Kosovo i Srbiju i „templarku“ iz Ključa, Republike Srpske, koja čuva hrišćanstvo u kategoriji kreativni portreti (Portrait Creative). Radove je ocenjivao 12-člani žiri. Svoje radove na WPE takmičenju je prijavilo 9.759 profesionalnih fotografa iz celog sveta.

„Samurajka“ iz Prizrena (Izvor: Pavel Surovi)

„Ponosan sam što predstavljam Srbiju na ovakvom svetski prestižnom WPE takmičenju u profesionalnoj fotografiji. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, srpske i rusinske narodne nošnje, ali i moju kreativnost koja je uspela da preskoči lokalne stereotipe, tradicionalistički pogled na narodnu nošnju i kreativne državne granice. Najviše sam ponosan na moje srpske „ratnice“ u narodnim nošnjama i anđele koje sam stvorio jer su ostavili utistke na žiri. To je jedan novi svet Balkana između duhovnog i svetskog. Žiri je u komentarima napisao da se vidi da posedujem fotografske veštine i sposobnosti, vidljivu kreativnost i da dalje nastavim pomerati granice. Hvala Gradu Novom Sadu i Fondaciji Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 što su verovali u moju novu viziju prikazivanja narodnih nošnji Balkana. Ovo je samo potvrda mog umetničkog godišnjeg rada i kvaliteta prezentovanih fotografija iz kolekcije TRON uoči otvaranja Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022. Stvaram dalje, do kraja godine želim da priprepim knjigu TRON, što treba da bude kruna mog umetničkog rada i viđenja narodnih nošnji i jedna prezentacija i vizit karta naroda Balkan. Cilj mi je da ove fotografije srpskih „ratnica“ otputuju na EXPO u Dubai“, istakao je Pavel Surovi.

„Templarka“ iz Ključa (Izvor: Pavel Surovi)

Inače sav umetnički scenario, scenografija, stajling, izbor ćilima i prekrivača, izbor i kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanja, finalni rezultati pobedničkih etno art fotografija plod su autora Pavela Surovog tj. njegove kreativnosti, imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva.

„Anđeo“ (Izvor: Pavel Surovi)

Njegov cilj je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji Balkana. Posegao je za novim, ekskluzivnim načinom prikazivanja tradicije i kulture. Srž njegovog umetničkog puta je kosmičko poimanje ženske lepote od prapočetka. Otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše arhetip Afroditine božanske lepote. Stvara novi moderni etno art koncept kod slovenskog tradicionalnog nasleđa za budućnost. Koristi alegorije kao filozofski i umetnički izraz prošlosti i budućnosti.

Pavel Surovi je prošle godine dobio nagradu žirija na IBEFF festivalu Etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Imao je samostalnu izložbu fotografija u Kisaču, Somboru, Staroj Pazovi i Beogradu.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde