Gimnazija „Jan Kolar“ sa domom učenika Bački Petrovac

Pročitajte o našoj gimnaziji

171
FOTO: Gymnázium Jána Kollára

Gimnazija „Jan Kolar“ osnovana je 1. oktobra 1919. godine, kada su petrovački evangelički sveštenik Samuel Štarke i Julijus Kubanji doveli prve predavače. Njena prva zgrada podignuta je 1923. godine od sopstvenih dobrovoljnih priloga, uz finansijsku pomoć vlade Čehoslovačke Republike i prekomorskih Slovaka i dobrim delom dobrovoljnim radom Petrovčana. Gimnazija je postala važna kulturna ustanova za Slovake u Jugoslaviji. Ovde su započele karijere nekoliko akademika i doktora nauka, brojnih naučnih i prosvetnih radnika, umetnika i inženjera.


U godinama okupacije (1941—1944) gimnazija je bila zatvorena i niži su razredi bili preimenovani na „ugorsko- kraljevske“ ali u tim godinama gimnazije je delovala tako da su profesori iz Košica dolazili da ispituju. U to je doba gimnazija bila centar otpora protiv fašizma u kojim redovima je ratovalo 115 ratnika od kojih je 20 poginulo a 50 je bilo ranjeno.

U posleratnom dobu (1945-1959) dolazi do trostrukog povećanja broja đaka kada je bio osnovan srednjoškolski internat i otvorena učiteljska škola na slovačkom jeziku koju je završilo 216 slovačkih učitelja. U 1969/1970. bilo je otvoreno i prvo odeljenje na srpskom jeziku. Prilikom proslave 50. godišnjice rada gimnazije gimnazija je dobila ime prema slovačkom pesniku Janu Kolaru kao Gimnazija Jana Kolara u Petrovcu koji je već 1849. godine predlagao da se osnuje gimnazija u Petrovcu.

Internat

Na sednici opštinskog parlamenta 14. februara 1995. godine doneta je odluka o izgradnji studentskog doma. Istovremeno, odobren je i deo sredstava iz opštinskog budžeta za njegovu izgradnju. Nakon potpisivanja ugovora sa građevinskom firmom 7. jula, počeli su radovi. Od samog početka izgradnju studentskog doma nesebično su pomagali prijatelji iz pobratimskog grada Nitre.

Internat je svečano otvoren 30. januara 1997. godine, uz učešće značajnih državnih i partijskih funkcionera iz Slovačke, Srbije, Vojvodine, Jugoslavije, kao i najviših crkvenih velikodostojnika evangelističke i katoličke crkve i uz veliko učešće građana iz Petrovca i svih slovačkih naselja u Vojvodini. Opremile su ga 3 firme. Ugooprema iz Novog Sada, kuhinja i vešeraj, Lignooprema iz Beograda, deo nameštaja i kompletan nameštaj uradila je firma Nameštaj iz Bačkog Petrovca.

Jezici i društvene nauke se izučavaju u staroj i za seoske uslove prekrasnoj zgradi (koju je projektovao arhitekta Jozef Šalanski, dok je njegov pomoćnik bio Petrovčan Mihal Plavec) a prirodne nauke i matematika u paviljonu. Dve učionice u staroj zgradi su prilagođene za kompjuterske kabinete koji se stalno dopunjuju savremenim računarima i kompjuterima su opremljeni i kabineti i zbornica. Fizička kultura se vrši u renoviranoj fiskulturnoj cali. Na dvorištu su igrališta za rukomet, košarku koji se mogu pretvoriti i u ugrališta za odbojku, tenis ili mali fudbal. Škola ima biblioteku sa knjižnim fondom od više od 26.000 primeraka. U zgradi se nalazi i svečana sala (koja je otvorena i za širu kulturnu sredinu kao za promocije knjige, koncerte i sl.), sa koncertnim klavirom, likovna galerija, nova klupska prostorija i školski razglas. 2014. godine je renovirana i kapija ove srednje škole.

Saradnja sa Nitrom i Bečom

Posebnu pažnju zaslužuje njegova saradnja sa partnerskom gimnazijom iz Slovačke – sa Nitranskom „Gimnazijom na Parovskoj ulici“, u okviru koje se realizuju međusobne posete učenika i profesora (dva puta godišnje). Organizuju se razredne posete, sportska takmičenja, druženja i putovanja po Slovačkoj i Srbiji. Pored toga, profesori nemačkog su uspostavili kontakte sa gimnazijom Venzgasse iz Beča, Austrija, koji se realizuju u vidu međusobnih poseta. Ovo je odličan način da se učenici upoznaju, steknu nova poznanstva, nauče nešto novo o drugoj školi, državi uz odličan provod.

Gimnazija danas

U školskoj 2017/2018 godini otvoren je trogodišnji kurs za kuvare na slovačkom nastavnom jeziku, na koji je trenutno upisana treća generacija učenika. Novootvoreno odeljenje u školskoj 2018/2019. godini je četvorogodišnje gimnazijsko odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Učenici takođe mogu učestvovati u raznim mimoškolskim aktivnostima, koje gimnazija redovno organizuje ili se mogu učlaniti u jedan od školskih klubova. Na raspolaganju imaju istorijski, muzički, informatički, ekološki, geografički, književni klub, sport ili školski radio.

Gimnazija Jan Kolar sa studentskim domom je najznačajnija srednjoškolska ustanova za potrebe Slovaka koji žive u Srbiji. Trenutno obučava 290 studenata iz do 26 opština u Vojvodini.

Jubilej

Naša gimnazija se uvek prilagođavala vremenu i reformama u obrazovnom procesu koje je određivalo ministarstvo na državnom nivou. Tokom svog vekovnog postojanja preživelo je nekoliko državnih oblika, a time i promenu imena. Državna slovačka realna gimnazija, kako se zvala kada je osnovana, preživela je nepovoljne ratne godine, ali je i pored toga, sredinom 20. veka, gimnazija uspela da opstane, čak i povećavši broj učenika i odeljenja otvaranjem odeljenja sa srpskim nastavnim jezikom. U još jednom prilično turbulentnom periodu u jugoslovenskom obrazovnom sistemu došlo je do sistemskih promena, kada su škole transformisane u obrazovne centre, što nije zaobišlo ni Petrovačku gimnaziju.
1990. godine Gimnazija ponovo dobija karakter ustanove četvorogodišnjeg opšteobrazovnog srednjoškolskog usmerenja.

Povodom okruglog obeležja jubileja pogledaćemo i brojčane podatke i činjenice. U istoriju ove ustanove upisano je do 6.020 đaka iz 65 regiona Srbije i bivših republika Jugoslavije, kros đaka iz Čehoslovačke, Rumunije, ali i Rusije, koji detaljno beleže u pojedinim beleškama. U Spomenici se nalazi i registar – spisak svih zaposlenih koji su radili u Gimnaziji, njih ukupno 494 je radilo ili radi i danas.

Ukupan broj maturanata Petrovačke gimnazije na kraju školske 2018/19. godine bio je 4.668, iz kojih je proizašao niz intelektualaca, uspešnih ličnosti u svim sferama. Mnogi su radili i rade kao direktori vodećih institucija, bilo u zemlji ili inostranstvu, kao univerzitetski profesori i naučni radnici. Gimnaziju su svršili i mnogi uspešni umetnici iz svih oblasti umetnosti, profesori srednjih škola, lekari, pravnici, naučno-istraživački radnici, ekonomisti.

„Povodom ovog značajnog jubileja, prikazali smo stogodišnji put Gimnazije Jan Kolar i studentskog doma u Bačkom Petrovcu u vidu spomen obeležja predstavljenog za njen jubilej. Živimo u užurbanom 21. veku koji od stručnog nastavnog kadra zahteva profesionalizam, erudiciju, hrabrost i snagu da usmere gimnaziju i tako zapravo krenu novim koracima prilagođenim vremenu u kome živimo. Svesna prethodnih godina i koraka koji su iza nas, verujem da će naša gimnazija još dugo ispunjavati svoju osnovnu misiju, a to je školovanje naroda, posebno Slovaka, koji se pre skoro 300 godina nastanio na ovim prostorima Panonske nizije i ostao ovde u svom slovačkom okruženju do danas“ rekla je Anna Medveđova, direktorica Gimnazije „Jan Kolar“ sa domom učenika u Bačkom Petrovcu.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde