Izložba „Sećanja“ Radovana Jandrića

Izložbu možete pogledati do 12.05.

358
FOTO: Hlas Ludu

Sa imenom Radovana Jandrića slovačka javnost u Srbiji poslednji put se susrela pre jedne decenije, u oktobru 2014. godine, kada se, posle vremenskog razmaka, ovaj umetnik predstavio petrovačkoj publici samostalnom izložbom grafika u Galeriji Zuzka Medveđova. Jandrić je prethodno još dva puta izlagao u Petrovcu. Prvo u 1981. godini u Galeriji Blatno, a zatim i u Galeriji Zuzka Medveđova 2004. godine.


Sada, posle deset godina, u Galeriji Zuzka Medveđova u Bačkom Petrovcu, održana je još jedna izložba pod nazivom „Sećanja“ za ovog umetnika povodom proslave svog sedamdesetog rođendana. Otvoren je u petak, 5. aprila.

Direktorka Muzeja vojvođanskih Slovaka Ana Sečova-Pintirova je u svom govoru na otvaranju iznela istoriju Jandrićevog izložbenog puta u Petrovcu.

Autor izložbe i likovni kritičar Vladimir Valentik istakao je poetičnost izloženih dela. „Radovan Jandrić kao slikar je na putu traganja za smislom u besmislenosti postojanja. U skorije vreme, počeo je da traži smisao, ili istinu bića, u svom umetničkom narativu o kući. Umetnička priča o kući koja je nekada bila nečiji dom, nečiji individualni centar sveta, kući u kojoj je čovek rođen, kući u kojoj umire. Kuća je individualni kosmos porodice, kuća je mesto radosti i mesto tuge. Kuća je pozornica, mesto gde ljudski život dobija ili gubi smisao. On je istina svog individualnog i porodičnog postojanja. Kuća je dom, mesto kome pripadamo, mesto koje nas štiti“, rekao je Valentik u katalogu izložbe i nastavio rečima: „Radovan Jandrić je svega ovoga svestan kao stvaralac na intelektualnom i emotivnom nivou. Slikajući stare i ponekad napuštene kuće, umetnik nam priča veoma osećajnu priču o ljudskom postojanju bez prisustva ljudi na slici“.

Izložbu je svojim pevanjem obogatila muška pevačka grupa KUS Petrovska družina koju je vodio harmonikaš Ondrej Maglovski.

Izložba grafika Radovana Jandrića „Sećanja“ u galeriji Zuzka Medveđova u Bačkom Petrovcu može se pogledati do 12. maja 2024. godine.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde