Krizni štab odlučio: Evo šta se zatvara i do kad

2680

Krizni štab odlučio je danas da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak, preneo je danas epidemiolog Predrag Kon.


On je, nakon sednice kriznog štaba, naglasio da na skijalištima na planinama tokom vikenda neće raditi praktično ništa, to jest ni kafići ni prodavnice.

„Što se tiče ostalog dela Srbije u subotu će sve raditi do 12 časova, zbog zadušnica, a posle 12 časova do ponedeljka u 6 časova radiće samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe“, objasnio je Kon.

Odlučeno je, preneo je on, da đaci Srednjih škola od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu. Kazao je da će sledeća sednica Kriznog štaba biti održana u utorak.

Kon: Vakcinacija najvažnija preventivna mera

Vakcinacija je trenutno najvažnija preventivna mera, naglasio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je, nakon sednice kriznog štaba, upitan da li pogoršanje epidemiološke situacije može da utiče na tok vakcinacije, kazao da nema razloga da se ona ne nastavi.

„Vakcinacija će se nastaviti svojim tokom. Trenutno to je najvažnija preventivna mera, daleko značajnija od svakog zatavranja“, podvukao je on.

Kon je ukazao da da ulazimo u sledeću fazu vakcinacije i da će sve više građana biti pozivano na vakcinaciju.

Prema njegovim rečima samo je vakcina barijera koja može zaustaviti širenje virusa.

Ukazao je da je imunitet koji se dobija vakcinom veći o donog koji se stvara kod lica koja su preležala bolest, podsećajući da asimptomatski oboleli nemaju krajnji imunitet.

Zbog toga se, posebno za rizične grupe, preporučuje vakcinacija, naglasio je Kon.

Nova sednica u utorak

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je imunizacija građana jedini put i izlaz iz ove situacije, „jer ako će se samo ići na zatvaranja, onda se vrtimo u krug“, najavljujući novu sednicu Kriznog štaba za utorak.

Kon je rekao da će pozorišta moći da rade do 21 sat, sportski događaji bez publike, ostalo neće moći. Gde god su namirnice u pitanju, to će raditi, rekao je Kon posle sednice Kriznog štaba.

Proteklih četiri dana nemamo povećanje broja novozaraženih, iako je veliki broj obolelih oko 4.000. To je razlog zašto je svaka mera koja sprečava kontakne, makar i na kratko, dobra, rekao je Kon koji za utorak najavljuje nastavak sednice Kriznog štaba.

Ovo su rešenja sa kojim izlazim ispred Kriznog štaba, ne medicinskog dela, već Kriznog štaba, rekao je on i napomenuo da će ova dva dana doneti neki efekat, ali ne dovoljan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here