Maglić: Bivši i sadašnji žitelji obnavljaju evangelističku crkvu

Crkva u selu Maglić ima posebno mesto u kulturi sećanja podunavskih Švaba

1200
Foto: Robert Čoban

Nemci, nekadašnji stanovnici Bulkesa tj. Maglića redovno obilaze nekadašnja imanja, rođeno je puno novih prijetaljstava, kao i neobičan projekat kulturne saradnje. Nakon perioda kada je uništeno 28 evangelističkih župa u Bačkoj, crkva u selu Maglić ima posebno mesto u kulturi sećanja podunavskih Švaba.


Vili Bauderer iz nemačkog grada Kirthajma ima 82 godine i rođen je u Bulkesu, današnjem bačkom mestu Maglić. On je deo delegacije Udruženja Bulkešana u Nemačkoj koji su i danas vezani za mesto svog porekla. Udruženje broji oko 300 članova, a često su to i unuci nekadašnjih stanovnika Maglića i zajednički projekat je obnova Evangelističke crkve u ovom bačkom naselju kao budućeg Multikulturalnog centra. Republika Srbija uložila je 15 miliona dinara.

„Nisam zaboravio da sam se tu rodio , tu su moji koreni mislim i mene zanima kakav je razvoj u ovom selu. -Imate prijatelje ovde? -Imam više prijatelja ovde, naročito sam upoznao ljude sa kojima je moje udruženje u Nemačkoj sarađivalo ovde i ovi kontakti su sve intenzivniji i postoje još danas“, kaže Vili Bauderer, iz Kirhajma u Nemačkoj.

Naselje burne prošlosti

Nekada poljoprivredno selo Maglić u opštini Bački Petrovac, naselje je burne prošlosti gde je po epohama gotovo potpuno menjana struktura stanovnika. Nakon Nemaca i drugog svetskog rata ovde je bila brojna zajednica Grka izbeglih od građanskog rata. Oni su raseljeni 1948. godine, a potom je oko 1500 kolonista iz Grdeličke klisure došlo u ovo mesto. Maglić danas ima oko dve i po hiljade stanovnika uglavnom zaposlenih u privredi.

„U Nemačkoj postoje dva udruženja Bulkešana i svima je jako drago da obiđu rodna mesta svojih predaka. To je način odavanja počasti prethodnicima, a mi izdvajamo sredstva kako bi obnovili staru crkvu u Magliću i to je više simboličan čin kojim obavezujemo buduća pokoljenja“, navodi Paskal Bader, gradonačelnik nemačkog grada Kirhajm unter Tek.

„Mislimo da je Maglić selo koje ima svu infrastrukturu za razliku od drugih mesta, da je na vreme napravljena i da je to nešto što daje standard života koji je sličan gradskom životu. Šta nedostaje, nedostaje kulturnih dešavanja, kulturnih zbivanja. Napravljeni su projekti za jedno 100 novih placeva i mislimo da to treba da bude budućnost ovog sela“, smatra Radomir Zotović, organizator susreta.

O zajedničkoj prošlosti svedoči izložba o postanku i istoriji Maglića koja je zaintrigirala posetioce. Završetak radova obnove Evangelističke crkve u ovom bačkom mestu planiran je za narednu godinu kao budućeg Kulturnog centra i mesta susreta i zajedništva bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ovo je kako kažu u nemačkom Udruženju Bulkešana tek početak buduće saradnje.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde