Rekonstrukcija Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu

U planu je da se prva faza renoviranja Poljoprivrednog muzeja završi do početka decembra, a za tu namenu iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je oko 32 miliona dinara

996
Foto: RTV

KULPIN – Radovi na prvoj fazi renoviranja Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu privode se kraju. U prvoj fazi predviđeno je da se urade konzervatorski radovi, postavi novi krov i limarija. To su najveći radovi na tom objektu od kako je on nacionalizovan nakon Drugog svetskog rata. 


Radovi na rekonstrukciji Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu podeljeni su u dve faze. U prvoj je predviđeno postavljanje novog krova i limarije, a u drugoj uređenje fasade i enterijera dvorca. Kako bi dvorac povratio nekadašnji izgled, pojedini materijali uvezeni su iz zemalja Evropske unije.

„Usled lošeg stanja krova kao i dela krovne konstrukcije dolazilo je do prokišnjavanja i propadanja kako u enterijeru dvorca tako i spoljna fasada, što je alarmiralo da se mora pristupiti kompleksnoj obnovi velikog dvorca. Oni obuhvataju građevinsko zanatske radove i konzervatorsko-restauratorske radove“, saopštio je Filip Forkapić, kustos Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu.

Nakon završetka Drugog svetskog rata i dolaskom komunističkih vlasti, nekadašnji dvorac porodice Dunđerski je pod novim zakonima nacionalizovan. U njemu su se smenjivale brojne institucije sve do 1993. godine, kada je on pretvoren u poljoprivredni muzej, a do tada na njemu nisu rađena velika renoviranja.

„Što se tiče konzervatorsko-restauratorskih radova, njih izvodi stručni tim u sastavu Nataša Petrović-konzervator restaurator i Boban Jovanović akademski vajar, vrši se krovna restauracija krovna tika sa dekorativnim poljima, vaze i urne sa postoljem“, izjavio je Forkapić.

U planu je da se prva faza renoviranja Poljoprivrednog muzeja završi do početka decembra, a za tu namenu iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je oko 32 miliona dinara.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde