Održane tribine posvećene obrazovanju Roma u opštini Bački Petrovac

Ciljevi tribina su bili edukacija učenika osnovnih i srednjih škola i njihovo osnaživanje za nastavak školovanja u srednjim, visokim školama i na fakultetima

788
Foto: Opština Bački Petrovac

U petak 07.05. u prostorijama Turističke organizacije Bački Petrovac, održane su tri tribine u okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma 2021-2025.


Tribinama su prisustvovali Danijela Bogdanović, poreski kontrolor i koordinator za romska pitanja Opštine Bački Petrovac, Miroslav Necić, predsednik Udruženja Roma „Bački Petrovac“ i Romeo Mihajlović, predstavnik Kancelarije za inkluziju Roma kao počasni gost.

Učesnici tribina su bili učenici osnovnih i srednjih škola sa teritoriji Opštine Bački Petrovac.
Tribine su bile na sledeće teme:

  1.  „Međunarodni dan Roma“ gde je predstavljena istorija, tradicija i kultura romske populacije.
  2.  „Romi su ljudi, a ne statistika“
  3.  „Crno-beli svet“

Ciljevi tribina su bili edukacija učenika osnovnih i srednjih škola i njihovo osnaživanje za nastavak školovanja u srednjim, visokim školama i na fakultete.

Danijela Bogdanović, koordinatorka za romska pitanja Opštine Bački Petrovac govorila je o fundamentalnim tokovima razvoja romske nacionalne zajednice, odnosno procesima integracije i emancioacije romske zajednice tokom prethodnih 50 godina. Takođe, istakla je važnost poznavanja sopstvene istorije, kulture, tradicije i jezika, kao osnove identiteta svake nacionalne zajednice. Posebna pažnja u toku tribina je posvećena oblasti obrazovanja, bez koje nema ni napretka, odnosno razvoja ljudskog društva.

Miroslav Necić, predsednik Udruženja Roma „Bački Petrovac“ je pozdravio aktivnosti lokalne samouprave i važnosti postojanja Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma, jer predstavllja veoma važan mehanizam za unapređenje položaja pripadnika romske nacionalne zajednice.

Romeo Mihajlović, predstavnik pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma, Novi Sad je govorio o procesima unapređenja položaja Roma i Romkinja u AP Vojvodini i mehanizmima za unapređenje položaja Roma. Učenike osnovnih i srednjih škola je upoznao sa merama afirmativne akcije za upis u srednje, visoke škole i na fakultete, mogućnostima korišćenja smeštaja u srednjoškolskim i studentskim domovima, kao i korišćenje srednjoškolskih i studentskih stipendija.

Posebnu pažnju prisutnih skrenuo je na mogućnost upisa na studijskom programu za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku u okviru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu, s obzirom da je obezbeđen siguran upis na budžet, kao i stipendija od strane Kancelarije za inkluziju Roma.

Imajući u vidu dosadašnje aktivnosti i opredeljenost Opštine Bački Petrovac za puno učešće u procese unapređenja položaja Roma, obrazovanje Roma je oblast koja je prioritetna u radu lokalne samouprave.


Pogledaj: Novosađanka sa više od dva promila alkohola uhvaćena u Bačkom Petrovcu

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde