Održano šahovsko Prvenstvo učenika osnovnih škola Južnobačkog okruga

Domaćin takmičenja bila je Osnovna škola „Jan Čajak" iz Bačkog Petrovca

249
Foto: Privatna arhiva/Dnevnik.rs

BAČKI PETROVAC: Na radost brojnih mladih šahista, koji dugo nisu imali prilike da međusobno odmere snage za šahovskom tablom, u nedelju (23.05.) u Bačkom Petrovcu je održano Prvenstvo učenika osnovnih škola Južnobačkog okruga.


Domaćin takmičenja bila je Osnovna škola „Jan Čajak“, na čelu sa direktorkom Zdenkom Dudić, a pokrovitelj turnira je Opština Bački Petrovac.

Pojedinačno takmičenje, za svaki razred od prvog do osmog, igralo se u dve odvojene grupe – posebno za dečake i devojčice, dok je ekipno takmičenje održano na šest tabli, a bilo je neophodno učešće najmanje dve učenice i najmanje dva učenika. Na ekipnom takmičenju odigrano je sedam kola po Bergerovom sistemu parovanja, a tempo igre je bio 15 minuta po igraču za celu partiju.

Nadmetanja na 64 polja protekla su u fer i korektnoj atmosferi, a naslov pobednika turnira sa 18 meč bodova potpuno zasluženo pripao je OŠ „Branko Radičević“ iz Novog Sada, koji su svih šest mečeva rešili u svoju korist. Za pobedničku ekipu nastupali su: Matija Subić (4 iz 6), Marko Majstorović (4 iz 6), Luka Milutin (5,5 iz 6), Marko Pavlović (3,5 iz 6), Lana Milović (5 iz 6) i Jelica Ostović (6 iz 6).

Srebro je pripalo učenicima OŠ „Kosta Trifković“ iz Novog Sada, koji su osvojili 15 meč bodova, dok su se bronzom okitili učenici OŠ „Đura Jakšić“ iz Čuruga sa 12 meč bodova. Svi oni su obezbedili plasman na Republičko prvenstvo, ali treba pohvaliti i preostale četiri škole koje su poslale svoje predstavnike na ovo takmičenje, a to su: četvrtoplasirana OŠ „Sveti Sava“ iz Bačke Palanke, petoplasirana OŠ „Sever Đurkić“ iz Bečeja, šestoplasirana OŠ „Petefi Šandor“ iz Bečeja, i sedmoplasirana OŠ „Desanka Maksimović“ iz Bačke Palanke.

Pored tri prvoplasirane ekipe, plasman na Republičko prvenstvo učenika osnovnih škola, koje se održava 29. i 30. maja u Beogradu, obezbedili su i po petoro prvoplasiranih u svim starosnim grupama, posebno kod dečaka i kod devojčica.


Pročitaj: Bački Petrovac: Vozio bicikl sa 2,11 promila alkohola

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here