Vodič za pripremu paste

Da li ste znali da postoji više od 73 vrste?

1496
Фото: Pexels

Svi imamo svoje favorite kada je pasta u pitanju, ali i dilemu kada treba odabrati određenu vrstu koja se najbolje slaže uz izabrani sos.


Osnovno pravilo je da se paste u obliku šupljih cevčica, kao što su pene i rigatoni najbolje slažu uz guste sosove. Sa druge strane, uz kremaste sosove bolje idu tanje i ravnije paste. Postoji čak 79 vrsta paste, ali se na našim prostorima najčešće koriste trake, mašnice i pitica.

Značenje imena paste

Postoji više naziva italijanskih pasti, koje su imena dobila po svom obliku. Tako su „cannelloni“ cevčice, „conchiglie“ su školjke, „fussili“ su vretena, „linguine“ su jezičci, „farfalle“ su mašnice, „penne“ su pera, „ravioli“ su repice, „spaghetti“ su niti, „tagliatelle“ su trake, „tortellini“ su pitice.

„Penne“ je testenina u obliku malih cevčica sa koso sečenim krajevima. Naša preporuka su „penne rigate“, pene sa brazdama, na kojima se sos najviše zadržava.

„Farfalle“ ili mašnice se najčešće kombinuju sa jednostavnim paradajz sosom. Školjkice ili „conchiglie“, najbolje zadržavaju sosove zahvaljujući svom obliku. Pasta u obliku spirala, „fussili“, odlična je za bogate sosove sa mesom i sirom.

Ukoliko želite da razigrate svoje gastro iskustvo, predlažemo vam „fusilli tricolore“, u bojama italijanske zastave: beloj, crvenoj i zelenoj. „Rigatoni“ podsećaju na „penne“, ali za razliku od njih imaju ravno sečene krajeve. Pogodni su za sosove od povrća i mesa ili čuveni bolonjeze sos.

Greške prilikom kuvanja paste

Jedna od zabluda je da se pasta koja je duže kuvana bolje vari. Italijanska pasta se obično kuva „al dente“ što u prevodu znači „prema zubu“, odnosno ne treba da bude previše mekana već čvrsta kada je žvaćemo.

Italijanska pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, koja je bogata glutenom, koji pasti daje rastegljivost. Domaće paste umesto žitarice durum uglavnom sadrže brašno obične pšenice, zbog kojih se paste „lepe“ i mogu biti gnjecave.

Jedna od najvećih zabluda u pripremanju paste na našim prostorima je da treba dodati ulje prilikom kuvanja. Jedino što ćete dobiti ovom metodom je pasta obložena uljem, koja ne može dobro da upije sos. U vodu za kuvanje je potrebno dodati jedino so. Nemojte je ispirati hladnom vodom, osim ako je ne koristite za hladnu salatu.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde