Pavelove fotografije slovačkih nošnji osvojile prvu nagradu u Rusiji

Njegovi radovi izloženi su u Kulturnom centru Kisača

147
Izvor: Pavel Surovi

KISAČ: Projekat “Korona-kruna” fotografa Pavela Surovog, koji predstavlja arhaične slovačke narodne nošnje, osvojio je prvo mesto na Međunarodnom festivalu u Rusiji.


Njegovi radovi izloženi su u Kulturnom centru Kisača, a za RTV umetnik priča kako je koncipirao postavku, najavljujući i naredne projekte kojim će se Kisač upisati na kulturnu mapu Vojvodine.

„Ja sam po selima išao i mukotrpno sakupljao arhaičnu nošnju. To su stari unikati iz 1890. godine, čak 1870, 1900, 1920, i ta nošnja je bila uglavnom bila sa tavana, uprljana. Nju mi je sredila gospođa Ana Čusova iz Bačkog Petrovca koja je i oblačila naše modele“ rekao je Surovi.

Na kraju smo ih fotografisali. Na projektu je učestvovala i Alena Pavlikova koja je radila frizure i šminku, dodao je.

„Pošto sam video razne nošnje, odmah su me inspirisale da ih imenujem po junakinjama iz bajki, i tako su postale Crvenkapica, Trnova Ružica, Snežna kraljica, Marija Magdalena.

Sve se ovo dešavalo spontano, u vreme korone, od marta do oktobra i zato je i naziv izložbe „korona“ (na latinskom kruna) pošto sve ove devojke na glavi nose krunu.

Takođe rade na novom projektu za Fondacaiju NS EPK 2021, prave takođe jednu ekskluzivu za Pravoslavnu novu godinu koja će biti prezentovana u Novom Sadu.

„Od Grada Novog Sada, zahvaljujući Milošu Vučeviću, smo dobili staru kuću u Kisaču koju ćemo pretvoriti u muzej a radovi već kreću od ove nedelje. Tako će Kisač, pored Galerije KC imati još jedan kulturno, rekreativno – turistički centar što Kisač svakako i zaslužuje“ rekao je fotograf Pavel Surovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here