Petrovské dni divadelné

Dve predstavenia boli určené pre dospelých, a jedno pre deti.

829
Foto: Vojvodina go

BÁČSKY PETROVEC – Na tohtoročných Petrovských dňoch divadelných okrem divadla z Martina, zo Slovenskej Republiky sa predstavili aj herci z Divadla zo Spišskej Novej Vsi S troma predstaveniami. Dve predstavenia boli určené pre dospelých, a jedno pre deti.


Nedeľa na Petrovských dňoch divadelných patrila divadelníkom zo Spišskej Novej Vsi, ktorí podali predlohu Zmrzlina, chorvátskeho autora Mira Gavrana v réžii kulpínskeho rodáka Michala Babiaka. Teplá ľudská komédia prináša celoživotný príbeh dvoch žien – matky a dcéry, ktorý sa pred divákom koná v jednom priestore, v istej záhrebskej cukrárni, kde sa v priebehu desaťročí sledujú ich životné príbehy. Od prvých nesmelých krôčikoch dcéry do škôlky, cez školský vek, pubertu, dospelosť, až po jej odchod do dôchodku.

Pondelok o 12 na petrovskom javisku odznelo predstavenie pre deti – Perníková chalúpka, autora Michala Babiaka v réžii Viktora Kollára.

V pondelok večer petrovské javisko patrilo tiež patrilo Spišskému divadlu, ktorého herci tentokrát uviedli predlohu Štúr, autora Karola Horáka a v réžii Michala Babiaka. Hoci meno Ľudovíta Štúra pozná každý Slovák, okolo jeho osoby do dnes sú mnohé otázniky. Horákova predloha Štúr ponúka netradičný pohľad na jednu z najvýznamnejších osobností našich dejín a nastoľuje otázky o tom, do akej miery naozaj poznáme nášho národného buditeľa. Divák je svedkom divadla v divadle – herec stvárňujúci Štúra a šepkár sa stretli na skúške, aby si pred premiérou zopakovali texty. Realita sa prelína s obrazmi z inscenácie, herec je hercom a zároveň Štúrom.

Petrovské dni divadelné tohto roku priniesli aj ďalšie predstavenie pre deti v podaní hercov z Pančeva. Svoje brány festival uzavrie dnes o 20-ej hodine, keď sa predstaví domáci súbor Slovenského vojvodinského divadla z predlohou Testosterón, poľského dramatika Andžeja Samamonoviča, a v réžii Radoja Čupića.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde