Poljoprivrednici potpuno blokiraju put Bačka Palanka – Novi Sad

Poljoprivrednici će tokom dana potpuno blokirati saobraćaj na putu Bačka Palanka - Novi Sad

809

Poljoprivrednici iz bačkopalanačke opštine koji su se pridružili protestu, koji već treći dan traje širom Srbije, danas (18.05.) spremaju se za potpunu blokadu saobraćaja na putu prema Novom Sadu, na izlazu iz Bačke Palanke, kod motela „Poloj“.

Kako saznajemo od učesnika protesta, blokade će trajati po 30 minuta, nakon čega će se po sat vremena saobraćaj odvijati normalno. Traktori će onda ponovo biti postavljeni na 30 minuta i tako do 17:30 časova. Narednog dana, u petak 19.05. blokade po ovom režimu počeće od 09:00 časova.

Posle neuspelih pregovora sa vlastima, poljoprivredna udruženja blokiraju pojedina mesta u Srbiji, a ako im zahtevi ne budu ispunjeni, najavljuju dolazak traktorima do Beograda.

Zahtevi poljoprivrednika su:

  • Garantovana otkupna cena mleka od 78 dinara po litru, bez poreza na dodatu vrednost (PDV),
  • Subvencije po hektaru od 35.000 dinara i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV,
  • Subvencija po kravi u iznosu od 40.000 dinara,
  • Da se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih kao na berzama u Budimpešti i Parizu.
  • Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

Vlada Srbije naglašava: Ne možemo da ponudimo zagarantovanu cenu mleka
Vlada Srbije je tokom razgovora sa poljoprivrednicima više puta naglasila da jedino što ne može da ponudi je zagarantovana cena mleka.

„Tako nešto nije moguće učiniti sa cenom bilo kojeg proizvoda“.

Imajući u vidu da poljoprivrednici koji su u protestu u medijima naglašavaju da ne traže zagarantovanu cenu mleka, predsednica Vlade Srbije ih poziva na nastavak razgovora u bilo kojem trenutku.

„Vlada Srbije je spremna da u bilo kom trenutku nastavi razgovor o svim pitanjima koji su važni za poljoprivrednike i duboko je posvećena najboljem interesu svih“ – nljvodi se u saopštenju Vlade.

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde