„Tragom grčkih partizana“ – veče posvećeno Grcima u Vojvodini

O istoriji grčkog naroda na prostoru Maglića

Foto: Selo koje ima sve/Facebook

MAGLIĆ – Veče pod nazivom Tragom grčkih partizana, kao deo projekta „Utočište” u ravnici, Grci u Vojvodini 1945–1949. Kroz arhivsku građu, održaće se u Magliću 19. maja u 17.00 sati u AD PD „Maglić”.


Tribina i predavanje, organizovani su uz učešće projektnog tima Arhiva Vojvodine, predstavnika Grčkog nacionalnog saveta u Srbiji i gostiju iz Grčke i Češke koji su živeli u Buljkesu, u posleratnom periodu.

Veče u Magliću deo je projekta „Utočište” u ravnici, a istoimena izložba otvorena je u petak 12. maja, u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu. Izložba i dokumentarni film snimljen u martu 2023. godine u mestu Notia u Grčkoj, sa nekadašnjim stanovnicima Vojvodine i njihovim potomcima, predstavljaju autentično svedočanstvo o delu istorije Buljkesa (danas Maglić), kao i drugih mesta u AP Vojvodini. Arhiv Vojvodine poseduje dokumenta koja se odnose na događaje od njihovog dolaska i boravka, sve do izbijanja sukoba sa Informbiroom, kada je najveći broj grčkih emigranata bio prinuđen da se ponovo seli u druge države prvenstveno istočnog bloka.

Cilj izložbe i pratećih aktivnosti je podsećanje i upoznavanje šire javnosti o životu grčke nacionalne manjine u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji u posleratnom periodu. Specifičnost izložbe je između ostalog i u tome što će posetioci prvi put imati priliku da vide dokumenta koja govore o ovim događajima, ali i predmete po čemu je prošlost Buljkesa u domaćoj i svetskoj istoriografiji poznata. Tadašnji stanovnici Maglića, uživali su potpunu autonomiju u odnosu na državu (štampali su sopstveni novac, primenjivali svoje zakone i dr.). Međutim, ostalo je vrlo malo traga o njihovom životu u AP Vojvodini, te će ova tematska izložba oživeti sećanje na ovaj događaj.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U utorak, 16. maja održana je promocija knjige Pozorišne i umetničke aktivnosti grčkih političkih izbeglica u Istočnoj Evropi (1945–1956) autora dr Tasosa Angelopulosa, predavača u Školi drame Nacionalnog teatra Grčke.

Autor je za tu priliku doputovao iz Soluna, kako bi posetiocima predstavio iz svog ugla, na osnovu dugotrajnog istraživačkog rada, temu o kojoj govori u knjizi. Izdavač knjige je Pozorišni muzej Vojvodine. Na promociji knjige govorio je i doc. dr Dalibor Savić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde