Učenici iz Bačkog Petrovca posmatrali pomračenje Sunca

887
Foto: Facebook/Jaroslav Grnja

BAČKI PETROVAC – Učenici Gimnazije „Jan Kolar“ imali su priliku da posmatraju današnje pomračenje Sunca u školskom dvorištu. 


U Beogradu je Mesec dodirnuo Sunce u 11.22, a napustio Sunčev disk u 13.38. Na sredini pomračenja pokriveno je nešto manje od polovine Sunčevog prečnika.

smart

Pomračenje je trajalo najduže u Rusiji, u Zapadnom Sibiru, gde će biti pokriveno oko 82 odsto Sunčevog prečnika, prenosi Nova.rs.

Do pomračenja Sunca dolazi kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje zakloni deo ili celo Sunce.

Razlikuju se potpuno, prstenasto i delimično pomračenje Sunca. Priroda je dala da su prividni prečnici Sunca i Meseca slični, oko pola stepena. Iako je Mesec daleko manji, oko 400 puta po prečniku od Sunca on je Zemlji 400 puta bliži.

Kako se Zemlja i Mesec kreću po elipsama, prividne veličine Sunca i Meseca se menjaju.

Zato se ponekad dešava da, kada su na pravoj liniji ova tri tela, Mesec ne može da zakloni Sunce u potpunosti, pa imamo prstenasto pomračenje Sunca, a ponekad je dovoljno velik da ga potpuno zakloni, pa se govori o potpunom, odnosno totalnom pomračenju Sunca.

Kada ova tri tela nisu na istoj liniji već blizu nje, govori se o delimičnom pomračenju Sunca.

Gledano sa Zemlje u celini može biti od dva do pet pomračenja Sunca u toku jedne godine, a što se tiče Mesečevih pomračenja nula do tri.

Bez obzira na veći broj pomračenja Sunca, ona se sa jednog istog mesta na Zemlji ređe vide od Mesečevih, precizira se u saopštenju.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde