Ulaganje u obrazovanje: Ljudi se vraćaju iz Slovačke u Bački Petrovac

Opština Bački Petrovac planira da dosta novca uloži u rekonstrukciju predškolskih i školskih objekata

312
Izvor: Opština Bački Petrovac

BAČKI PETROVAC: Opština Bački Petrovac u kapitalnim projektima za narednu godinu planira da dosta novca uloži u rekonstrukciju predškolskih i školskih objekata. Predsednica ove opštine Jasna Šproh kaže da im je to prioritet, a dva projekta već imaju urađena i upućena Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, čime su konkurisali kod Republike.


– Tu bi trebalo da dobijemo više od milijardu dinara za Osnovnu školu „Jan Čajak” u Bačkom Petrovcu i Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin” u Magliću. Reč je o kompletnoj rekonstrukciji obe škole, ali pošto je pandemija i prioritet su u celoj zemlji domovi zdravlja i bolnice, ne znam da li ćemo dobiti sredstva u 2022. godini – kaže Šproh i dodaje da se nada da će naredne godine dobiti sredstva bar za jednu školu, a 2023. godine za drugu.

Ako ni to ne bude, nastavlja predsednica opštine, onda se nadaju da će dobiti novac u godinama koje dolaze, pošto te projekte imaju završene i očekuju pomoć Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, odnosno Republike.

– Izdvajamo novac za radove u predškolskim ustanovama u Gložanu, Magliću i Osnovnoj školi „Jan Amos Komenski” u Kulpinu, što nam je prioritet, da se uradi protivpožarna zaštita i toaleti – kaže Šproh.


Ambulanta i u fabrici

Opština Bački Petrovac ima dovoljan broj lekara, ističe predsednica opštine, a otvorena je i ambulanta zajedno sa „Marbom”, odnosno „Pepsikom” iz Maglića.

– „Marbo” je u svom pogonu izdvojio ambulantno odeljenje, te i tu imamo i doktora i medicinsku sestru, te imamo dovoljan broj i lekara i medicinskih sestara- navodi Jasna Šproh. -Pošto naš Dom zdravlja spada pod Pokrajinu, pretpostavljam da im direktorka dostavlja šta im je sve neophodno, te imamo sve od opreme i aparata.

Problem je što nema specijalista poput oftalmologa i kardiologa, te na preglede ljude upućuju u Novi Sad, ali se snalaze, jer nisu daleko.


U Kulpinu 250 godina već radi škola, tačnije 2020. godine je bio jubilej, ali pošto je korona, nije bilo proslave. Škola „Jan Čajak” ima 275 godina i spada u najstarije u opštini, takođe jubilej nije proslavljen prošle godine zbog pandemije.

– Škole su i u Kulpinu i u Bačkom Petrovcu rekonstruisane od 1958. godine, kada su i dobile svoje ime, ali stare škole na kojima su izgrađeni novi objekti broje 2,5 veka unazad- kaže Jasna Šproh. -U Gložanu je skroz slovačka škola, u Magliću srpska, u Bačkom Petrovcu je kombinovano, postoji i slovačko i srpsko odeljenje i u Kulpinu je kombinovano.

Broj dece se smanjuje iz godine u godinu u Bačkom Petrovcu.

– Ove godine imamo 125 prvaka u celoj opštini, a već sledeće godine, prema nekim informacijama koje imam, biće 60 i nešto prvaka, a one tamo oko 34, ako se upišu u prvi razred, a porodice ne odu za Slovačku- kaže Šproh. -U zadnje dve, tri godine, dosta je migracija nazad iz Slovačke, ali pre četiri i više godina imali smo veliki odliv stanovnika u ovu zemlju.

Tokom pandemije primetan je broj prodatih kuća, ali i doseljavanje bračnih parova, navodi Šproh, i sve više i više je mladih, pa i srednjovečnih koji dolaze.

– Opština po poslednjem popisu broji 15.000 stanovnika, ali mislim da imamo oko 11.000, to je stvarno stanje – kaže predsednica opštine Bački Petrovac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here