Uskrs u Kulpinu – uz kulen i najbolja vina (VIDEO)

Manifestacija koja okuplja veliki broj posetilaca

923

KULPIN – Udruženje vinogradara i vinara iz Kulpina organizovalo je po 14-ti put međunarodnu manifestaciju „Uskrs u Kulpinu“, na kojoj su posetioci mogli da uživaju u degustaciji lokalnih i regionalnih vina kao i nadaleko poznatom slovačkom kulenu.


Manifestacija „Uskrs u Kulpinu“ već 14. godinu zaredom privlači brojne ljubitelje vina i suhomesnatih proizvoda. Ideja organizatora je obeležavanje Uskrsa na specifičan način kroz druženje i razmenu iskustava.

– Za kvalitetno vino potrebno je i kvalitetno grožđe. Znači treba vinska grožđa koja su kvalitetna a i treba ih održati i zaštititi i na vreme, u određeno vreme obrati. Posle toga je rad u podrumu, te isto tako treba te neke vinarske tajne – kaže vinar Radoslav Kolarsk.

– Za pravi kulen koji se pravi na ovim prostorima je potrebno kvalitetno meso koje mora biti od cele svinje. znači ne samo od jednog dela ili kako to neki prave, ostave neke varijante za sušenje, mi na ovim prostorima ili u Kulpinu ili Bačkom Petrovcu, Gložanu i tako dalje u ovoj regiji pravimo kobasice, kulen od cele svinje – kaže Jan Lačok, proizvođač kulena.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa lokalnim uskršnjim običajima i uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu. Manifestaciju svake godine poseti nekoliko stotina posetilaca koji su imali priliku da uživaju u dobrom kulenu, vinu i u dobroj muzici. Manifestacija je takođe imala i takmičarski karakter. Pored domaćih takmičara, gosti su pristizali iz Slovačke i nekoliko zemalja regiona, a na žiriju je bilo da donese konačnu odluku, čiji su kulen i vino najbolji. Ocenjivali su se pre svega miris i ukus.

– Manifestacija se održava 14. put, imali smo doduše pauzu zbog kovida, pre tri godine je bila prethodna. Udruženje radi 20 godina, 19. Šta je cilj? Cilj je da pokažemo kakva vina pravimo, cilj je da se ljudi okupe, da se lepo osećaju, prijatno u Kulpinu i da malo popularizujemo pravljenje dobrog vina – poručuje Mihal Dovičin, predsednik Udruženja vinogradara i vinara u Kulpinu.

Uskrs u Kulpinu je samo jedan u nizu događaja koji svake godine okupe brojne ljubitelje vina i kulena. Manifestacije najčešće sadrže i takmičarski deo, koji ne predstavlja samo nadmetanje već i razmenu iskustava i znanja.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde