Voćnaci stradali od mraza

Najviše pogođene ove sorte, na pojedinim mestima uništen plod

81
FOTO: Canva

Mraz je tokom vikenda napravio štetu u voćnjacima. Rano cvetanje, presekla je temperatura koja se spustila ispod nule. Najviše su stradale višnje, šljive, vinova loza.


Afrički topli talas za voćare nije slutio na dobro. Jer, naterao je voće da procveta i tri nedelje ranije. I zato je postojao strah od naglog pada temperature. I najgore je što se i obistinio. Mraz se pojavio – piše Blic.

Milan Šćepović, voćar iz Tavnika kod Kraljeva procenjuje da će šteta biti 90 do 100 odsto.

Otvoreni cvetovi i tek zametnuti plodovi stradaju već na temperaturama od -2 stepena. A temperatura se kako nam je ispričao ovaj voćar, koji ima 1.500 stabala šljive, u ranim jutarnjim satima pre dva dana spustila do -5 stepeni Celzijusa.

„Nijedna prognoza nije pokazala da će temperatura ići ispod -1 stepen. Nikada u ovom voćnjaku nismo imali štetu od mraza. Sve do sada. Tako da nam se to malo i uljuškalo, pa nismo vršili pripreme u smisli zaštite“ – kazao je ovaj voćar.

Šteta od mraza zavisi od faze u kojoj se voće nalazi. U voćnjacima između Kraljeva i Čačka, plod šljive je već bio formiran. Ali posle jednog mraza većina voćnjaka izgleda potpuno drugačije.

Štete se kreću od 30 pa do 100 odsto zabeležene u većem delu Zapadne, ali i u nekim delovima Centralne Srbije. Osim šljiva stradale su višnje, jabuke, kruške, maline, vinova loza.

Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo kaže da je mraz bio izuzetno velikog intenziteta i trajao je jako dugo. Postojao je mraz kombinovanog porekla. Služba za prognozu vremena je definitivno zakazala. Jer, proizvođači bi se na neki spremili da zaštite stabla.

Najveći strah voćara nije mraz, već neizvesnost. Klimatske promene uzrokuju sve nestabilnije vremenske prilike, te stručnjaci upozoravaju da će i u budućnosti sve češće dolaziti do velikih temperaturnih oscilacija.

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde