Iduće godine još 850 kanalizacionih priključaka u Bačkom Petrovcu

BAČKI PETROVAC: Predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh kaže da ih je ove godine pandemija usporila u svim radovima, ali je uprkos tome mnogo toga i urađeno.


Prioritet i u narednoj godine ostaje izgradnja kanalizacione mreže.

– Uradili smo vakuum stanicu broj 2 kad je reč o kanalizacionoj mreži u Bačkom Petrovcu, zatim, izvršena je kontrola kompletno uređene opreme vakuumske stanice broj 2 sa servisiranjem ugrađenih pumpi i ostale opreme. Takođe, urađena je nabavka i ugradnja nedostajuće opreme i dovođenje stanice u funkcionalno stanje sa probnim puštanjem u rad – navodi Šproh.

U Bačkom Petrovcu urađena je ove godine i demontaža, servis i ponovna montaža dve vakuumske pumpe i dve muljne pumpe.

– Nabavljen je uređaj za tretiranje vode u cilju zaštite od kamenca, takođe i jedan razvodni orman sa opremom. Izvršena je dijagnostika, defektaža postojeće opreme automatskog upravljanja elektromotornog pogona i izvršeno je puštanje u rad sa prethodnim podešavanjem – kaže predsednica opštine Bački Petrovac. -Izvršena je detektaža i kontrola uređene vakuumske mreže i povezivanje postojeće mreže sa šahtovima, opremanje šahtova bežičnim sistemom za detektažu kvarova i ispitani su sanitarno svi postojeći šahtovi na nepropusnost vode.

Urađeno je i dovođenje mreže u funkcionalno stanje, servisiranje kontrolnih jedinica i sto vakuumskih ventila, kao i sanacija postojećih 60 betonskih vakuumskih šahtova. Sanirani su postojeći vakuumski cevovodi u ulaz šahtova, ukupno 30 komada, navodi Šproh, te kontrola i sanacija vodonepropusnosti spoja cevi i šahta.

Druga faza ovih radova nastaviće se početkom iduće godine i puštanje u funkciju kraka K 71, K 103, K 111, K 114, K 108, K 110, K 104, K 105 kanalizacione mreže u Bačkom Petrovcu.

-U toku je ispitivanje, povezivanje sa šahtovima, dovođenje u funkcionalno stanje 2,5 kilometra mreže, ispitivanje sanacija, nabavka, ugradnja nedostajućih od postojećih 93 šahtova. Tako da bi se omogućilo priključivanje približno 850 stanovnika u ulicama Generala Štefanika, Jana Marčoka, Pavla Đugu, Lenjinova, Kuzmanjova, Đealna, Bratislavska, Kvetna, Agatova, Brezova, Jeđilova i Lipova- navodi Šroh.


Radovi po rebalansu

Do kraja godine biće urađena još 63 vakuumskih ventila, te njihovo fino podešavanje i puštanje u rad, kao i sezonskih usisnih cevi. Radi se ispitivanje vodonepropusnosti i funkcionalnosti mreže oko 3,5 kilometra.

– Tu je omogućeno priključivanje oko 210 domaćinstava na kanalizacionu mrežu u ulicama Generala Štefanika, Vajanska, Žitna, Partizanska, Mateja Čaniho, delu Bratislavske, Novosadska, Hontianska, Liptovska i Oravska – nabraja Jasna Šproh. -Takođe je naše komunalno preduzeće već uradilo priključenje 30 domaćinstava na mrežu, a novim projektom, zbog kog je urađen i rebalans buyeta, tu su radovi na vakuumskoj mreži u cilju povezivanja objekata kolektivnog stanovanja na kracima K 52 i K 65 u ulicama 14 Vojvođanske udarne slovačke brigade i Sladkovičovoj. To je oko 70 metara nove kanalizacione mreže sa komplet iskopom i montažom cevi, ugradnjom šest šahti. Onda bi se tu moglo priključiti 36 stanova, približno 110 stanovnika.


Ove godine je omogućeno priključivanje na kanalizacionu mrežu za 210 domaćinstava i do kraja godine bi to trebalo da bude omogućeno za još 110.

-Čak 850 novih priključaka planirano je za 2022. godinu, zato smo izdvojili rebalansom 41,8 milion dinara – kaže Šproh i dodaje da je ove godine prioritet bila kanalizaciona mreža, kao što se može videti i po izvedenim radovima.

To je bio prioritet i prošle godine, zajedno sa vodovodnom mrežom, ističe Šproh, konkurisaće i za još bunara projektima kod viših nivoa vlasti.

– Imamo spremnu dokumentaciju i tome se nadamo- kaže predsednica opštine Bački Petrovac.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde