Výstava v Archíve Vojvodiny venovaná vojvodinským Slovákom

Výstava bude otvorená do 27. septembra

V Archíve Vojvodiny dnes otvorili výstavu fotografií a archívneho materiálu pomenované Návrat perspektívy: Šírka ducha slovenského národa. Výstavu spoločne zorganizovali Archív Vojvodiny a Multimediálne ekologické združenie umelcov Alpha Art, uvádza Hlas ľudu.


Ako odznelo, výstava je pozvanie na uvažovanie o dôležitosti interkultúrneho dialógu a porozumenia migrácií ako možnosti zveľadenia kvality života spoločnosti.

Prítomným sa prihovorili veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade Michal Pavúk, pokrajinský tajomník pre hospodárstvo a turizmus Nenad Ivanišević, pokrajinská tajomníčka pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami Aleksandra Ćirićová-Boškovićová, riaditeľ Archívu Vojvodiny Dr. Nebojša Kuzmanović a biskup SEAVC Jaroslav Javorník.

Riaditeľ Archívu Vojvodiny Nebojša Kuzmanović, ktorý roky skúma slovensko-srbské vzťahy, pochválil výstavu tohto druhu a zdôraznil, že zo všetkých národov na týchto priestoroch Srbi a Slováci majú najlepšie vzťahy. Je to podľa neho fakt, ktorý potvrdzujú početné historické udalosti. „Jeden z argumentov je viditeľný aj na týchto fotografiách a archívnych dokumentoch,“ povedal Kuzmanović.

Veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade Michal Pavúk konštatoval, že výstava môže prispieť k pochopeniu minulosti a vrhnúť nové svetlo na proces prijímania a spolunažívania Slovákov v krotkom a pohostinnom prostredí nekonečných vojvodinských rovín.

Otvorenie výstavy spestrili aj hudobné body, v ktorých vystúpili Komorný zbor Zvony a orchester Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci pod vedením Dr. Juraja Súdiho.

Výstava bude otvorená do 27. septembra.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde