Literárny večierok pri príležitosti životného jubilea Víťazoslava Hronca

Večierok bol príležitosťou aj na predstavenie dvoch nových knižných titulov Víťazoslava Hronca

Víťazoslav Hronec, ktorý sa 7. augusta tohto roku dožil svojich osemdesiatin, patrí k najvýznamnejším osobnostiam literatúry vojvodinských Slovákov. Okrem samotného jubilanta na večierku, ktorý sa uskutočnil v stredu 25. septembra v ÚKVS, sa zúčastnili aj jeho dlhoročný spolupracovník a riaditeľ Slovenského vydavateľského centra, Vladimír Valentík a súčasná šéfredaktorka Nového života, poetka a prekladateľka Zdenka Valentová Belićová.


Svojím širokým pôsobením ako básnik, prozaik, esejista, zostavovateľ antológií, bibliograf, prekladateľ, literárny kritik, redaktor knižných vydaní a šéfredaktor časopisu Nový život  vplýval nielen na artikulovanie a smerovanie súčasnej literatúry vojvodinských Slovákov, ale i na vnímanie našej literárnej tradície.

Uvedomujúc si túto skutočnosť, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov zorganizoval slávnostný literárny večierok venovaný životnému jubileu tohto nášho žijúceho klasika. Okrem samotného jubilanta na večierku, ktorý sa uskutočnil v stredu 25. septembra v ÚKVS, sa zúčastnili aj jeho dlhoročný spolupracovník a spolubojovník na poli kultúry, riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Vladimír Valentík a súčasná šéfredaktorka Nového života, poetka a prekladateľka Zdenka Valentová Belićová. V hudobnej časti programu sa prítomným predstavila mladá huslistka a absolventka Vysokej školy múzických umení v Bratislave Marína Cerovská, ktorá si pre túto príležitosť pripravila dve skladby, a to Partitu č. 3 Johanna Sebastiana Bacha a Humoresku Antonína Dvořáka. Večierok moderoval pracovník ÚKVS Ladislav Čáni.

Zdenka Valentová Belićová sa vo svojom pomerne rozsiahlom a podrobnom príspevku pokúsila o mapovanie Hroncovho mimoriadneho prínosu do literatúry a kultúry vojvodinských Slovákov, pri čom vo všetkých oblastiach, v ktorých pôsobil, nastavoval tie najvyššie štandardy, pre nás dovtedy priam nemysliteľné. Vladimír Valentík, ktorého s jubilantom spájajú dlhé roky spoločného pôsobenia, si z pohľadu priameho svedka a spoluúčastníka zaspomínal na jedinečnú úlohu Víťazoslava Hronca v procese formovania našej súčasnej literatúry.

Večierok bol príležitosťou aj na predstavenie dvoch nových knižných titulov Víťazoslava Hronca a to knihy Rovnodennosť (SVC) a bibliofílie Obozretní k priestoru (ÚKVS). Kniha Rovnodennosť vyšla ako štyridsiaty titul v rámci edície titulov, ktoré SVC vydáva aktuálnym jubilantom (šesťdesiatnikom, sedemdesiatnikom a osemdesiatnikom) a ktorú, veď ako inak, založil svojho času práve Víťazoslav Hronec. Knihu tvorí výber z tých najlepších prác autora, jeho výroky o literatúre a poézii, výroky iných o Hroncovi a jeho tvorbe a množstvo fotografií a ilustrácií viažúcich s k jeho životu a tvorbe. Ani v tomto prípade Hronec nič nenechal na náhodu a knihu si na vydanie, teda výber prác a ilustrácií, pripravil prakticky sám.

Druhým titulom prezentovaným na tomto večierku bola bibliofília Obozretní k priestoru, ktorá vyšla ako šiesty zväzok edície Bibliofílie ÚKVS. Bibliofília vyšla v symbolickom náklade 80 výtlačkov a obsahuje cyklus štyroch básní z najnovšej produkcie básnika. Grafickú a výtvarnú stránku tejto publikácie mal na starosti akademický maliar Ďula Šanta, ktorému sa podarilo vytvoriť jedinečnú publikáciu, ktorú vďaka jej jedinečnej úprave možno považovať za umelecké dielo samo o sebe. Ako špeciálny bonus tejto publikácie sú unikátne grafiky tohto výtvarníka, ktoré sú súčasťou každého očíslovaného výtlačku. Všetci prítomní účastníci večierka mali možnosť získať túto publikáciu a nechať si ju podpísať prítomným autorom, čo väčšina na záver večierka aj využila. No a samotný záver patril jubilantovi, ktorý si zaspomínal na svoju dlhú literárnu púť, avšak svoj naturel nezaprel ani pri tejto príležitosti a veľmi rýchlo sa zo spomienok dostal k radám a sugesciám, čo a ako by polo potrebné ešte urobiť a vydať v našej literatúre.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde