Bioritam roditelja se vraća u normalu kad dete napuni šest godina

692
Foto: Pixabay

Istraživanje koje su sproveli istraživači sa univerziteta Mekgil pokazalo je da je potrebno oko šest godina da se ritam spavanja vrati na staro nakon što dobijete bebu.


Ako ste do samog rođenja deteta spavali devet, deset ili više sati u danu, kada postanete roditelji to nećete moći barem šest godina.
Takođe, uočeno je da majke noću spavaju manje od očeva, bilo da umiruju dete ili da doje.

Oops...
Slider with alias oaza_mb not found.

Ispitivanje je sprovedeno među 111 roditelja, a pokazalo je da majke koje imaju jedno dete bolje spavaju od onih koje su rodile drugo ili treće dete. Majke s jednim detetom ređe su prijavljivale prekide sna u odnosu na one koje imaju više dece. Međutim, ukupna količina sna nije se razlikovala zavisno od broja dece.

S druge strane, očevi spavaju jednako, bez obzira na to imaju li jedno, dvoje ili troje dece. Do poremećaja spavanja roditelja često dolazi jer bebe spavaju u kraćim razdobljima, od tri do četiri sata, ali neke bebe već sa šest meseci mogu prespavati celu noć u komadu.

„Ako je briga o detetu jednostrana i ako se ne dogovara, može doći do napetosti između partnera, parovi su možda odlučili da će se majke umesto očeva buditi tokom noći kako bi se brinule za bebe“, rekla je doktorica Mari Helen Penestri, autorka ove studije.


POGLEDAJ: „Rođena sam u Wuhanu a sad obožavam Bačku Palanku“ (VIDEO)

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde