Zašto se javlja osećaj propadanja kada tonemo u san?

Da li ste se ikada, u trenutku kada tonete u san, trznuli zbog osećaja propadanja? Niste jedini. Ovaj fenomen je veoma čest i zove se hipnički trzaj.


Stručnjak za spavanje, dr Vilijam Koler, kaže da je 70 odsto ljudi bar jednom iskusilo neobičan trzaj ili osećaj propadanja kada tone u san.

Hipnički trzaj je normalna pojava. Odnosi se na telesno iskustvo kod kog se mišići skupljaju, pa se udovi ili celo telo trznu. Uglavnom se javlja kada telo iz stanja budnosti prelazi u san i traje pola sekunde ili manje, pa se ne smatra opasnim – objasnio je dr Koler za NBC News.

Iznenadne trzaje može prouzrokovati i neispavanost.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

– Zapravo terate svoje telo da ostane budno, a ono to ne želi. Kad se hipnički trzaj dogodi, to je znak da će telo preći iz prve faze sna u REM fazu – dodaje dr Koler.

Spavanje se sastoji od nekoliko faza, a njihovi ciklusi se ponavljaju četiri do pet puta tokom noći.

– Vaša kontrola nad pokretima mišića u snu se razlikuje od one kad ste budni, pa se zato udovi trzaju. Ne brinite, nije čudno ako osetite propadanje kad tonete u san. Takođe nije ni nešto opasno, pa ne bi trebalo da se zbog toga brinete – rekao je stručnjak za spavanje Rafael Pelajo iz Centra za medicinu spavanja Stanford.


Pročitaj: Leteći automobili i roboti batleri u 2021. godini?

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde