Odvojite dete od telefona u deset koraka

Kako da pomognete detetu da ima zdrav odnos prema tehnologiji?

Foto: Pixabay

Ako je „odvajanje“ dece od telefona ili računara za vas svakodnevna borba, evo plana koji bi u tome mogao da vam olakša.


Britanska spisateljica Tanja Gudin napisala je knjigu „Prestanite da buljite u ekrane“, u kojoj otkriva kako da pomognete detetu da ima zdrav odnos prema tehnologiji. I nije stvar u tome da im potpuno zabranite telefon ili računar, već…

1. Budite primer

Sve počinje od vas. Da li ćete uspeti da odvojite dete od ekrana zavisi od toga koliko vi sami koristite te uređaje. Kritički sagledajte svoje navike i prvo počnite njih da kontrolišete.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

2. Fokusirajte se na vreme i mesto

Lakše je naći „rupu“ u komplikovanim pravilima. Povežite vreme provedeno ispred ekrana sa određenim vremenom u toku dana i sa određenim prostorijama u kući, tako će se pravila lakše poštovati.

„Nema telefona dok ne pojedeš doručak“ i „telefon ne može da bude tokom noći u sobi“ su dobra pravila za početak.

3. Neka zna da postoje posledice

Budite jasni u vezi sa tim da postoje posledice ukoliko prekrši neko od pravila koje ste postavili i ipak uzme telefon. Ono što je jako važno je da, ako dete prekrši vaše pravilo, zaista OSETI te posledice, umesto da mu samo „pretite“ njima.

Ako posledice nisu odgovarajuće ili ih se ne pridržavate uvek kad dete prekrši pravilo, možete da se pozdravite sa idejom da će poštovati pravila.

4. Objasnite na koji način se stvara zavisnost od ekrana

Izdvojite vreme da objasnite deci da su igrice, društvene mreže i slične stvari napravljene tako da ih namame da dođu po još. Notifikacije, neočekivane nagrade, takmičenja u igricama… razgovarajte sa decom o tome i o drugim načinima na koje ih razni softveri mame.

Činjenica je da će razgovor na ovu temu biti lakši sa starijom decom, koju će možda i zanimati u koje sve to zamke mogu da upadnu.

5. Mesto za telefone

Kutija, vaza ili nešto slično, kao centralno mesto gde ćete svi u kući držati svoje telefone je sjajan način da ih ne držite neprestano u ruci i da se fokusirate na druge stvari. Vredi pokušati…

6. Zabavite ih u pauzi

Vreme kada dete nije za računarom ili telefon učinite zabavnim vremenom koje ćete provesti napolju igrajući se. Osim toga, bilo bi dobro da kao pravilo uvedete da za svaki sat koji dete provede za ekranom, mora da provede 15 minuta napolju.

7. Sami za ekranom

U mnogim porodicama ljudi skroluju po telefonu čak i dok gledaju televiziju. Stanite tome na put tako što ćete zabraniti korišćenje više ekrana istovremeno.

To može da bude prilika i da zajedno provedete lepo vreme gledajući neki prikladan porodični film, na primer.

8. Ponudite alternativu

Ponekad je najbolji pristup da pustite decu da iskuse osećaj dosade bez ekrana, kako bi sami našli rešenje i zanimaciju. Ali, može da bude od pomoći i da im vi ponudite neku alternativu – organizujte neke zabavne zajedničke aktivnosti u kojima uživaju (možda ćete zajedno praviti kolač, crtati nešto ili ići na plivanje, recimo) kako biste ih podsetili da pored ekrana postoje mnoge zabavne stvari.

9. Budite smireni

Vikanje neće pomoći u ovoj situaciji. Udahnite duboko desetak puta pre nego što se suočite sa situacijom kojom niste zadovoljni i pokušajte da sa detetom razgovarate što smirenije, objašnjavajući šta mora da se promeni.

Ohrabrite decu da i oni smireno govore, tako ćete lakše doći do rešenja.

10. Zabranite telefon/računar u ovim situacijama

Vreme koje deca provode za računarom ili kompjuterom dovodi do toga da malo vremena provode sa porodicom. Rešite to tako što ćete zabraniti korišćenje telefona kada su sami sa jednom osobom (dakle, nema telefona i igrica kada je dete samo sa mamom ili tatom, bakom, dekom…).

S obzirom na to koliko deca danas koriste telefone i računare, nije ih lako odvići od toga – ali, ključ je u tome da im pokažete da propuštaju razne dobre i zabavne stvari „buljeći“ neprestano u ekrane.


Pogledaj: Nemac tri nedelje tražio gde je parkirao automobil

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde