Opština Bački Petrovac dobila sredstva za unapređenje energetske efikasnosti

162
Foto: Facebook/Zorana Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović uručila je u petak (22.07.) u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu dobile sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javne objekte.


Opština Bački Petrovac dobila je 14.099.184,00 miliona dinara.

Poručila je da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni projekat i posao koji se tiče svih institucija, privrede i građana.

„Ovo je osmi put da na javnom pozivu država dodeljuje sredstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima, a prvi put novac se dodeljuje preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja je u sastavu ministarstva i osnovana je upravo sa zadatkom da pomaže i javnom sektoru, ali i građanima, da brže radimo na podizanju energetske efikasnosti“, rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Kako je istakla, ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju kroz javni poziv je 1,12 milijardi dinara, od čega je 687,6 miliona dinara iz sredstava Ministarstva rudarstva i energetike, preko Uprave, a 436,3 miliona dinara je učešće lokalnih samouprava.

„Sve što uradimo kroz ovaj projekat znači zdraviju životnu sredinu i uštedu energije i to od 30 do 50 odsto godišnje, u zavisnosti od primenjenih mera“, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, na godišnjem nivou ušteda u potrošnji električne energije biće devet miliona kilovat-časova (kWh), a očekivano smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) je oko 4.500 tona godišnje.

Ona je podsetila da država, pored javnih objekata, sufinansira i ulaganja u povećanje energetske efikasnosti i u domaćinstvima, gde je do sada kroz tri javna poziva u prethodnih godinu dana obuhvaćeno oko 25.000 domaćinstava u svim delovima Srbije.

Prema njenim rečima, ukupno ulaganje kroz subvencije države i lokalnih samouprava je oko 2,7 milijardi dinara, od čega su 1,4 milijarde dinara subvencije ministarstva.

„Takođe, u saradnji sa Svetskom bankom i EBRD obezbedili smo još 70 miliona evra za nastavak projekta, kojim očekujemo da bude obuhvaćeno više od 100.000 domaćinstava“, rekla je Mihajlović.

Najavila je i da će država nastaviti da raspisuje javne pozive, da povećava gde je potrebno subvencije koje daje, istakavši kako veruje da je moguće da u naredne tri godine barem 45 odsto domaćinstava u Srbiji bude obuhvaćeno ovim projektom.

„Ako znamo da Srbija danas troši oko četiri puta više energije nego prosečna članica EU za stvaranje jedinice BDP-a i skoro dva puta više toplotne energije po metru kvadratnom u domaćinstvima u odnosu na EU, jasno je koliko je ova oblast važna, i danas, kad imamo energetsku krizu, ali i za budućnost“, kazala je Mihajlović.

Kako je precizirano, projekti za koje su dodeljena sredstva uključuju osnovne škole, zgrade opština, domove kulture, vrtiće, fakultete, centre za socijalni rad, zatvorene bazene, javna osvetljenja, a prvi put javnim pozivom bili su obuhvaćeni i instalacija fotonaponskih sistema i solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Predsednik opštine Smedervska Palanka, Nikola Vučen, rekao je da ulaganje u energetsku efikasnost podrazumeva značajne uštede u svim opštinama i kao jedan od primera naveo zgradu Opštine Smederevska Palanka, u koju nije ulagano 60 godina.

„U ovoj godini ukupno ulaganje opštine Smederevska Palanka, zajedno sa Ministarstvom je 80 miliona dinara, što je najveće ulaganje u jednoj godini u ovu oblast“, kazao je Vučen.

Predsednica opštine Trstenik, Milena Turk, rekla je da će kroz ovaj projekat biti unapređena energetska efiksanost u osnovnoj školi u Trsteniku, kao i da ta opština ima i druge zajedničke projekte sa Ministarstvom u ovoj oblasti.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da ovaj grad treću godinu zaredom dobija sredstva od ministarstva na javnom pozivu za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata, i zahvalio na dobroj saradnji i podršci lokalnim samoupravama.

Subvencije su dodeljene za projekte u: Trgovištu, Niškoj Banji, Kuršumliji, Gadžinom Hanu, Užicu, Bosilegradu, Vranju, Ražnju, Kraljevu, Svilajncu, Ljuboviji, Novom Sadu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Nišu, Boljevcu, Valjevu, Kragujevcu, Kuli, Priboju, Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Ljigu, Pirotu, Bačkom Petrovcu, Vlasotincu, Smederevu, Kniću, Kikindi, Subotici, Senti, Bačkoj Palanci, Krupnju, kao i beogradskim opštinama Obrenovac, Palilula i Stari grad.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde