Preseljenje u drugi grad: Kako proći kroz avanturu selidbe bez stresa

1094

Selidba sama po sebi predstavlja izvestan stres za svakog pojedinca, budući da podrazumeva promenu životnog prostora i samim time određene promene u toku svakodnevice.


S druge strane, ukoliko je u pitanju selidba u drugi grad, nailazimo na još jedan kamen spoticanja u smislu prilagođavanja potpuno novoj atmosferi življenja, rutina, fizičkog udaljavanja od prijatelja, sticanja novih poznanstava. Imamo utisak da počnjemo ispočetka, što i jeste u izvesnoj meri slučaj, a susretanje sa nepoznatim je i najprilagodljivijima razlog da na momenat ustuknu. Postavlja se pitanje na koji način proces preseljenja u drugi grad možemo realizovati izbegavši stres, odnosno kako ga možemo smanjiti.

Plan na prvom mestu

Ukoliko ste odlučili da selidbu u drugi grad sprovedete u delo, prvi korak bi trebalo da bude sačinjavanje detaljnog plana. Ovo na prvom mestu podrazumeva postupno pristupanje svim koracima selidbe u teoriji i uzimanje u obzir svih stavki koje su potrebne ne bi li se preseljenje realizovalo. Najbolje bi bilo da sve zapisujete i načinite detaljan spisak svih obaveza koje bi trebalo da ispunite u toku ovog procesa. Nakon što ste uobličili plan teorijski, pristupite prikupljanju svih propratnih materijala za selidbu i racionalno prosudite u kojim fazama selidbe vam je potrebna pomoć sa strane, odnosno da li ćete angažovati agenciju za selidbe ili će vam u toku određenih koraka u pomoć priteći porodica i prijatelji.

Pronalazak novog doma

Prilikom donošenja odluke u vezi sa novim domom u koji ćete se preseliti, vrlo je važno da uzmete u obzir sve faktore koji mogu uticati na vaš kvalitet života u novom gradu, odnosno sve vaše potrebe na koje bi vaš novi dom trebalo adekvatno da odgovara. Lokacija svakako predstavlja jednu od ključnih stavki. Ukoliko se selite u veći grad i interesuju vas ponude kao što su stanovi u Beogradu ili Novom Sadu, donesite odluku između ostalog i spram povezanosti lokacije sa drugim delovima grada. Ukoliko vam znači da stan bude u blizini škole ili vrtića, a vaše radno mesto nije u blizini istih, u gradovima se ovaj problem može lako prevazići dobrim vezama, odnosno odgovarajućim linijama gradskog prevoza. Drugi faktor je svakako prostor unutar samog stana. U zavisnosti od stila života koji planirate u drugom gradu, te i da li živite sami ili sa partnerom, uzećete u obzir sobnost, osvetljenje, zatim i spratnost, naročito ukoliko planirate ili imate decu. Odredite svoje prioritete spram svojih potreba i samim time će vam biti jasno u kojim domenima možete praviti eventualne kompromise.

Oslobodite se suvišnih stvari

Svaka selidba predstavlja idealnu priliku da se oslobodite viškova i rasteretite svoj životni prostor od stvari koje vam nisu potrebne. Uglavnom tek kada počnemo da se pakujemo shvatimo da smo bili gotovo zatrpani stvarima koje nam uopšte ne služe i ukoliko to bude slučaj razmotrite da li vaši viškovi mogu zapravo nekome biti od koristi. Poklonite određene predmete porodici i prijateljima i raspitajte se gde možete donirati stvari. Ovaj korak će svakako učiniti da se bolje osećate, jer ćete s jedne strane ući u novi životni prostor rasterećeni, a sa druge strane ujedno i usrećiti nekoga. Ukoliko procenite da određeni predmeti ili garderoba imaju vrednost, a da nisu prikladni za donaciju, možete ih staviti na internet prodaju. Ovo je još jedan način da oslobađanje od viška stvari dobije dvostruku korist.

Otkazivanje i zakazivanje usluga

Jedna od stavki preseljenja koja može biti izvor stresa ukoliko se unapred ne organizuje jeste otkazivanje usluga trenutnih operatera vezanih za stan iz kog se selite, odnosno zakazivanje istih usluga u novom stanu. Nepovoljan epilog bi podrazumevao da budete u obavezi da platite račun za uslugu koju zapravo niste koristili, te i da u novom stanu određeno vreme provedete bez interneta ili kablovske televizije. Zbog toga nemojte zanemariti ovu naizgled sitnu stavku i ujedno se na vreme raspitajte u vezi sa opcijama koju su vam u ovom pogledu dostupne na novoj adresi. Na ovaj način ćete sebi obezbediti potpuni komfor od prvog dana preseljenja u novi životni prostor i ujedno izbeći nepotrebne troškove.

Upoznajte se sa novom sredinom

Susret sa nepoznatom sredinom je jedan od ključnih izvora stresa kada je u pitanju preseljenje u drugi grad. Ne biste li umanjili stres koji ova promena donosi, pokušajte da se što bolje upoznate sa gradom u koji se selite pre same selidbe. U ovome mnogo mogu pomoći eventualna poznanstva koja ste prethodno stekli nevezano za odluku o preseljenju ili rodbina koju možda imate u tom gradu. Ukoliko to nije slučaj, raspitajte se na forumima i preko drugih izvora na internetu, posetite grad u koji se selite u više navrata i obiđite lokacije koje vas naročito interesuju. Iako je možda najbolji način da upoznate neki grad da se nekoliko puta u njemu izgubite, za svaki slučaj sačuvajte digitalnu mapu na telefonu i pritiska se upustite u obilazak.

Iako je preseljenje u drugi grad stresan poduhvat iz više razloga, nemojte zaboraviti da je ovo novi početak. Otvoriće vam se brojna nova vrata i steći ćete nova životna iskustva, uz mnoge mogućnosti za napredak na različitim poljima. Novi grad ne znači da ćete ostaviti iza sebe stare prijatelje i porodicu. Kontakt sa njima vam omogućuju moderne tehnologije, a vreme koje ubuduće budete provodili zajedno će svakako biti sadržajnije i kvalitetnije. Dobrom organizacijom, planiranjem i racionalnim pristupom oslobodićete sam proces preseljenja i prilagođavanja novoj sredini nepotrebnog stresa i umanjiti osećaj neizvesnosti. Pristupite ovoj velikoj promeni otvoreni za nova iskustva i pokušajte da prepoznate sve njene potencijale za vaš lični napredak i poboljšanje kvaliteta vašeg života uopšte.


Pogledaj: Eksplozija alergija u maju

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde