Zašto farbamo jaja? Šta predstavlja crvena boja?

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja

69

Tradicija farbanja jaja je stara i potiče odavnina, a bojenje jaja se prvi put pominju u 12, a u Srbiji u 16. veku tako da boja na jajima ima svoje značenje. U spomen na nevino prolivenu krv i Vaskrsenje Hristovo, boje se vaskršnja jaja, a crvena boja je simbol radosti i Vaskrsenja. Jaja su simbol novog rađanja i pobede nad srmću jer kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život.


Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja – zbog čega se jaja za Uskrs farbaju u ovu boju. Prvo jaje koje se ofarba u crvenu boju – čuva se do narednog Uskrsa i predstavlja zaštitnika porodice. Uz tradicionalni recept za farbanje jaja lukovinom, tu su i ideje za moderno ukrašavanje i veseli Uskrs u domu.

Prema legendarnoj priči Marija Magdalena je posle Hristovog uskrsnuća krenula da širi vest o tome i došla je do Rima. Tamo je uspela da dođe do rimskog cara Tiberija i stala je pred njega sa običnim belim jajetom u rukuma, uzvikujući: „Hristos je vaskrsao“.

Tiberijus se nasmejao i rekao da je mogućnost da je Hristos vaskrsao ista, kao i da jaje u Marijinoj ruci postane crveno. Naravno, jaje je istog trenutka postalo crveno.

Po drugoj priči, Marija, majka Hristova i Marija Magdalena su stavile korpu sa jajima ispod krsta, na kome je Hrist bio razapet i njegova krv je obojila jaja u crveno. Ta jaja je Marija Magdalena odnela Tiberijusu kao simbol vaskrsnuća.

Dakle, jaje je simbol novog života, baš kako što je i Isus na Uskrs vaskrsao i omogućio novi život bez grehova svim ljudima.

Evo koliko se običaj farbanja jaja menjao kroz vreme u Srbiji. Crkva je zvanično prihvatila bojenje jaja tek od 12. veka. U južnoslovenskim krajevima, kao i u Srbiji, pominju se bojena jaja u 16. veku. Najverovatnije bojena jaja, posebno obojena crvenom bojom, imaju starije poreklo od šaranih jaja jer se pominju i u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda od 4. veka nove ere.

Poseban značaj u narodu imalo je i zadržalo se do danas crveno jaje. A ta prvobitna crvena boja u prošlosti se do početka 20. veka dobijala iz korena biljke broć tako što se koren ove biljke kuvao.

Nechajte odpoveď

Zadajte komentár
Tu zadajte svoje meno