Voda u Bačkom Petrovcu među najlošijim u Vojvodini

Izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

718

Najviše neispravnih vodovoda na teritoriji Srbije, kao i prethodnih godina, evidentirano je u Vojvodini, dok su najmanje kontrolisani seoski vodovodi, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.


Neznatno se smanjio broj ispravnih vodovoda u odnosu na 2020. godinu, kao i broj vodovoda sa fizičko-hemijskom neispravnošću.

U izveštaju se navodi da se povećao broj vodovoda sa mikrobiološkom i udruženom neispravnošću.

Broj javnih vodovoda gradskih naselja sa udruženom neispravnošću je 22.

Kod udružene neispravnosti mere se procenti fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti.

Tu spadaju Mali Iđoš, Subotica, Crvenka, Kula, Temerin, Bač, Bački Petrovac, Titel, Žabalj, Kikinda, Kneževac, Novi Bečej, Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Bela Crkva, Kovačica, Plandište, Grocka, Mladenovac.

Opština Bač prednjači u procentima obe vrste neispravnosti koje spadaju u udruženu. U svim uzorcima vode u ovoj opštini je utvrđena fizičko-hemijska, a 68 odsto mikrobiolška neispravnost.

U Subotici je pronađen i arsen, piše u izveštaju.

Broj javnih vodovoda gradskih naselja sa mikrobiološkom neispravnošću 2021. godine bio je 17.

Tu spadaju Sombor, Apatin, Odžaci, Vršac, Kosjerić, Užice, Čajetina, Bajina Bašta, Nova Varoš, Sjenica, Knić, Merošina, Ražanj, Žagubica, Ćuprija, Despotovac i Petrovac na Mlavi.

Najveći procenat ove vrste neispravnosti utvđen je u Novoj Varoši i tamo je iznosio 18 odsto.

Javni vodovodi u kojima je utvrđena samo fizičko-hemijska neispravnost su Srbobran, Čoka, Kanjiža, Ada, Zrenjanin, Stara Pazova, Alibunar, Majdanpek, Žabari, Doljevac, Blace.

Iz izveštaja Instituta „Batut“ vidi se da prednjače opštine u Vojvodini u kojoj ima najviše ima opština u kojima su svi kontrolisani uzorci bili neispravni. Najmanji procenat ove vrste neispravnosti utvrđen je u Majdanpeku i Blacu (27 odsto), kao i u Doljevcu (22 odsto).

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde