Za obnovu Velikog dvorca u Kulpinu spremljeno 32 miliona dinara

Lepa vest!

1023

Iz budžeta Muzeja Vojvodine biće izdvojeno gotovo 32 miliona dinara sa PDV-om za obnovu krova i fasade Velikog dvorca u Kulpinu.


Firma „Granit-Liješće“ je dobila posao na tenderu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a rok za završetak radova je 110 dana od potpisivanja ugovora.
Usled lošeg stanja krova i krovnih konstrukcija biće neophodna kompletna restauracija krova, kao i obnova fasade dvorca. Trenutni krov Velikog dvorca stoji od 1912. godine, a najveći problem predstavlja prokišnjavanje koje je prouzrokovalo prodor vode i natapanje zidova, odnosno velika oštećenja enterijera.
Veliki dvorac u Kulpinu deo je nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja spomenika kulture „Dva dvorca“ u Kulpinu. Klasicistički dvorac, u parkovskom okruženju, sagrađen je za plemićku porodicu Stratimirović, jednu od prvih srpskih porodica koja je stekla plemstvo u austrijskoj carevini. Krajem 19. veka vlasnici poseda postaju Dunđerski. Veliki dvorac je dobio današnji izgled posle restauracije 1912. prema projektu arhitekte Momčila Tapavice.

Porodica Dunđerski je imala više od 20 dvoraca u Vojvodini, a neki od njih su i Dvorac Fantast kod Bečeja, Sokolac kod Novog Bečeja, Ečka kod Zrenjanina i ostali, a veliki broj ovih dvoraca je zapušten.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde