Gozba od ostataka sa praznične trpeze

Foto: Pixabay/RitaE

Posle raskošne i obilne praznične trpeze sigurno u ostavama i frižiderima danima nalazite ostatke hrane i načete boce pića. Uz malo mašte i kulinarske veštine možete od njih pripremiti ukusne obroke, obogatiti jelovnik i uštedeti novac u istanjenom kućnom budžetu.


Posle tradicionalne božićne pečenice, ljubiteljima egzotične kuhinje prijaće slatko-kisela svinjetina, za koju skoro sve sastojke već imaju u svojoj kuhinji.

Za ovaj specijalitet potrebne su tri šolje ostataka svinjskog ili prasećeg pečenja, iseckanog na komadiće debele oko centimetar i po. Uvaljajte meso u mešavinu od jedne kašike kukuruznog gustina i jedne kašičice soli, a zatim i u žitko testo napravljeno od jednog krupnog jajeta i pola kašike brašna. Meso pecite u vrelom ulju dok ne dobije zlatnobraon boju, izvadite ga iz šerpe i ostavite na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće. Ispečeno meso ostavite na zagrejanom mestu, kako se ne bi ohladilo.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

U dubokom tiganju pripremite slatko-kiseli sos: pomešajte jednu kašičicu šećera sa dve kašike kukuruznog gustina i dobro ih razmutite u jednoj šolji vode. Dodajte pola šolje soka od konzerviranog ananasa, četvrt šolje kečapa, kašičicu soja-sosa i četvrt šolje jabukovog sirćeta. Tečnost zagrejte na šporetu, neprestano mešajući dok se ne zgusne. Sos bi trebalo da vri oko dva minuta, a zatim u njega dodajte jednu glavicu krupno seckanog crnog luka i jednu papriku baburu, isečenu na krupnije kockice, i ostavite da se krčka još pet minuta. U sos sipajte parčiće mesa i dobro oceđene komadiće ananasa iz konzerve (od 500 grama), promešajte i nastavite da kuvate oko pet minuta, kako bi se ananas i svinjetina zagrejali i sjedinili sa sosom. Jelo se služi toplo, uz prilog od kuvanog pirinča.Сродна слика

Neobičan i ukusan specijalitet možete spremiti od svinjetine, ostatka crnog vina i dimljenog sira.

Iseckajte na kockice veličine oko jedan centimetar 350 grama sirove svinjetine, uvaljajte je u brašno začinjeno ljutom alevom paprikom, pa pržite na puteru ili ulju dok ne dobije zlatnu boju i ne bude dobro pečeno. Da se ne bi lepilo, pržite ga na dubokom teflonskom tiganju. Pečeno meso izvadite na tanjir i čuvajte toplo. Iz tiganja ocedite masnoću, pa u njega sipajte jednu kašiku belog vinskog sirćeta i osam i po decilitara crnog vina. Kad vino provri, nastavite kuvanje na tihoj vatri i dodajte 75 grama dimljenog sira, iseckanog na kockice. Mešajte sve dok se sir ne rastopi i sos ne zgusne. Sos od dimljenog sira prelijte preko toplog mesa, pa služite sa barenim krompirom i povrćem.Сродна слика

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde