Ako dlho môžu vajcia zostať v chladničke?

Kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svežih jaja

137

Je dôležité vedieť, ako chrániť seba a svoju rodinu pred chorobami. Niekedy je ľahké určiť, kedy sú potraviny v chladničke pokazené, ale niekedy to tak nie je. Zvyčajne stačí skontrolovať vzhľad jedla, prípadne jeho vôňu.


Pokiaľ ide o čerstvosť vajec, mali by ste venovať pozornosť dátumu na štítku škatuľky od vajec. Normy použiteľnosti potravín hovoria, že dátum by nemal byť dlhší ako 30 dní od dátumu balenia.

Ako ne pronađete datum na kutiji, ili ste ih kupili na komad, smatra se da jaja zadržavaju optimlan kvalitet i do tri sedmice. Pod „optimalnim kvalitetom“ misli se na sledeća svojstva jajeta: bogato i čvrsto žumance, bogato i čvrsto belance. Kako se jaje oslobađa ljuske, belance se širi, tako da sveža jaja želite da koristite za kolače i druge recepte gde je oblik važan, a starija jaja sačuvati za kajganu i druge jednostavne recepte s jajima.

Ako viete, že vajcia sú pokazené?

Vajcia sú jednou z mála živočíšnych potravín, ktoré môžete uchovávať v chladničke pri zachovaní optimálnej kvality. Vajcia sa v chladničke pravdepodobne nepokazia, no môžu časom vyschnúť. Po určitom dátume sa automaticky nerozpadne.

Ako jaja već nemaju salmonelu, ona se neće ni razviti u jajima u vašem frižideru. Ako jaja sadrže salmonelu, broj bakterija će biti veoma mali, jer ova bakterija ne raste u hladnim uslovima, kao što je frižider, a uz pravilno rukovanje, kuvanje, i druge mere bezbednosti hrane, bakterija će biti ubijena.

Nakon Vaskrsa neretko se po frižideru vuku ostaci nakon praznične trpeze, a s obzirom na to da bi bilo dobro da se što manje hrane baca, pokušajte iskoristiti te ostatke u narednim danima. Ipak, ono što iznenađuje je da kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svežih jaja.

Kako pravilno čuvati kuvana jaja?

Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Stoga je hlađenje kuvanih jaja izuzetno važno kad je u pitanju sprečavanje kontaminacije ili kvarenja.

Njihovo čuvanje u frižideru pomaže usporavanje rasta bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4°C. Izbegavajte dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi i stavite ih u frižider nakon 2 sata od kuvanja.

Oguljena tvrdo kuvana jaja

Za što bolji kvalitet najbolje je odlagati guljenje tvrdo kuvanih jaja dok ih ne budete jeli ili direktno upotrebili u receptu. Ako su jaja već oguljena, preporučuje se držati ih u hermetički zatvorenoj posudi s vlažnim papirnatim ubrusom kako se ne bi osušila.

Nechajte odpoveď

Zadajte komentár
Tu zadajte svoje meno